U Nemačkoj u julu rekordni i izvoz i uvoz

made-in-germany-rs-import-export

Zvanični podaci iz Berlina pokazuju da su u Nemačkoj tokom jula i izvoz i uvoz dostigli nove rekorde, što govori o snazi najveće evropske privrede u vreme globalnih ekonomskih potresa.

U saopštenju nemačkog Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) navodi se da je Nemačka u julu izvezla robu u vrednosti 103,4 milijarde eura, ili za 2,4 posto više nego prethodnog meseca, prenosi agencija „Frans pres“.

Nemački uvoz istovremeno je, u odnosu na mesec pre, porastao za 2,2 procenta, na 80,6 milijardi eura. Nivo iz oba meseca najviši je do sada zabeležen, navodi Destatis u saopštenju i dodaje da je trgovinski suficit zemlje uvećan sa 22,1 milijarde iz juna, na 22,8 milijardi eura u julu.

Trgovinski suficit Nemačke, prema podacima koji nisu sezonski prilagođeni, skočio je sa 24,1 milijarde eura iz juna, na rekordnih 25 milijardi u julu, zahvaljujući snažnoj tražnji nemačkih proizvoda u inostranstvu.

Izvoz Nemačke u Evropsku uniju (EU) uvećan je u julu za 6 posto na godišnjem nivou, a izvoz u eurozonu za 5,5 posto. Izvoz u zemlje van EU istovremeno je porastao za 6,4 posto, saopštava Destatis.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор