Nemački izvoz u julu 101 mlijarda

mig

Uprkos krizi u Ukrajini i sankcijama uvedenim prema Rusiji, Nemačka je u julu mesecu ove godine ostvarila izvoz od čak 101 milijardu eura.

Povodom ovakvog uspeha nemačke privrede, Savezni zavod za statistiku „Destatis“ je saopštio da se radi o apsolutnom rekordu u izvozu zabeleženom tokom samo jednog meseca.

Poseban doprinos ovom uspehu vodeće evropske ekonomije dala je moćna nemačka autoindustrija, ali i spoljnotrgovinski suficit koji je takođe na rekordnom nivou od 23,4 milijarde eura, prenosi agencija „Tanjug“.

Tokom jula meseca nemački izvoz je porastao za 8,5 procenata u odnosu na isti mesec prošle godine, preneli su gotovo svi nemački mediji, uz navode da je izvoz u zemlje Evropske unije (EU) porastao za 6,2 procenta, u zemlje van EU 7,2 posto, dok je izvoz u EU zemlje koje ne pripadaju evrozoni, kao što je na primer Velika Britanija porastao za 16 procenata.

U poređenju sa junom mesecom ove godine, izvoz Nemačke u julu je porastao za 4,7 posto, što predstavlja najveći uspon od maja meseca 2012. godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор