Izvoz Srbije u Nemačku na istorijskom maksimumu

made-in-germany-rs-ifo-index

Robna razmena Nemačke i Srbije u 2013. godini dostigla je istorijski rekord od ukupno 2,787 milijardi eura, što je za 11,7 posto više nego u 2012. godini, saopštila je Delegacija nemačke privrede u Srbiji.

Prema podacima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomiju i energiju, srpski izvoz je takođe zabeležio rekord od 1,2 milijarde eura, što je uvećanje od čak 23,8 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz iz Nemačke iznosio 1,58 milijardi eura, ili za četiri posto više nego u 2012. godini. Ovim je, kako je dalje ukazano, prilično izbalansiran trenutni deficit Srbije, koji se smanjivao iz godine u godinu, tako da je u 2013. sveden na 381,83 miliona eura, dok je, poređenja radi, u 2008. godini iznosio 968,29 miliona eura, prenosi „Politika“.

Iz Delegacije nemačke privrede u Srbiji, koja je u našoj zemlji prisutna od 2001. godine, napominju da je izvoz iz Srbije u Nemačku u poslednjih nekoliko godina stalno rastao zahvaljujući, između ostalog, i sve većem broju nemačkih preduzeća u našoj zemlji. Ona svoje proizvode iz fabrika širom Srbije izvoze brojnim kupcima i svojim partnerima na tržištu Nemačke i zemalja Evropske unije. Kako iz Delegacije napominju, u toku su proširenja proizvodnih pogona pojedinih nemačkih kompanija u našoj zemlji, koje će tek dostići svoj proizvodni maksimum u narednim godinama. Iz tog razloga Nemačka će i ubuduće sigurno ostati jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Trenutno u Srbiji posluje oko 360 nemačkih preduzeća, u kojima je zaposleno više od 20.000 radnika, a ova evropska zemlja jedan je od vodećih investitora u našoj zemlji. U Srbiji su do sada nemačke kompanije uložile više od 1,5 milijardi eura. Takođe, Nemačka je sa više od jedne milijarde eura donacija, najveći bilateralni donator naše zemlje, pre svega u oblastima infrastrukture, kao što su energetika i vodoprivreda. Nemačka je Srbiji pružila i veliku dodatnu podršku kroz razne zajedničke donacije Evropske unije.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор