Trgovinska razmena Srbije i Nemačke 3,4 mlrd. €

nemacka i srpska zastava

Do kraja prošle godine ukupna trgovinska razmena između Srbije i Nemačke dostigla je nivo od gotovo 3,4 milijarde eura, ističe izvršni član Upravnog odbora Nemačko – srpske privredne komore Martin Knap.

On je na predstavljanju rezultata ankete o uslovima poslovanja u Srbiji, koju je Nemačko-srpska privredna komora sprovela među svojim članicama, izvestio da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje za godinu dana porasla za 12 procenata. U protekloj godini izvoz Srbije je povećan za 13 posto u odnosu na 2014. godinu, dok je uvoz iz Nemačke u istom periodu povećan za 11 posto, kaže Knap.

Osvrnuvši se na privredne susrete koji su u prošloj godini organizovani u Minhenu, u saradnji sa Saveznim ministarstvom privrede Nemačke, Knap je rekao da su oni doprineli da srpske firme povećaju izvoz na nemačko tržište, prenosi agencija “Tanjug”.

– Ove godine je takva manifestacija održana u Dortmundu, a od toga očekujemo veće impulse koji bi povećali izvoz iz Srbije. Na ovogodišnjim susretima privrednika bilo je prisutno 340 preduzeća iz Srbije, koja su se srela sa 49 nemačkih preduzeća, što je dva puta više nego prethodne godine – podsetio je Knap.

Na srpskom tržištu trenutno je aktivno oko 350 preduzeća sa nemačkim kapitalom, a u njima je zaposleno oko 30.000 ljudi. Nemačko-srpska privredna komora je najveća bilateralna organizacija te vrste u Srbiji.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор