Carina uplatila u budžet 3,5 mlrd. €

Carina Srbije je tokom 2016. godine uplatila u državni budžet nešto više od 3,5 milijardi eura, odnosno za oko 230 miliona eura više nego 2015. godine.

Direktor Uprave carina Miloš Tomić ističe da su sve aktivnosti carinske službe direktno usmerene ka ubrzavanju i olakšavanju poslovanja sa ciljem da domaće kompanije budu što konkurentnije na globalnom tržištu, ali i da bi se stvorila pogodnija poslovna klima za strane investicije, prenosi agencija „Tanjug“.

– Pojednostavljeni carinski postupci, koji su počeli da se primenjuju pre tri godine, omogućili su smanjenje troškova, brži obrt kapitala, uspostavljanje kvalitetne interne kontrole i usaglašavanje naše zakonske regulative i prakse sa regulativom EU. Od februara 2016, kada je počela primena Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), beležimo značajan rast tranzitnih kretanja od čak 19 posto – kaže Tomić i dodaje da je prošle godine granicu prešlo oko 5 miliona putnika i 200.000 kamiona više nego u 2015.

Status ovlašćenog privrednog subjekta (OPS), koji omogućava najviši stepen pojednostavljenja carinskih procedura, do sada je dobilo devet kompanija u Srbiji. Prema poslednjim podacima, 285 firmi koristi pojednostavljeni postupak ”po fakturi”, a njih 93 ima mogućnost kućnog carinjenja. Neke kompanije imaju ove povlastice samo u izvozu, neke u uvozu, a neke i za jedan i za drugi postupak.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор