Useve brani 16 automatskih protivgradnih stanica

Kompanija „Trayal“ je do sada instalirala u Srbiji 16 automatskih protivgradnih stanica na daljinsko upravljanje iz radarskog centra, koje raspolažu sa laserom i devet pouzdanih raketa nove generacije, čiji radijus pokriva od šest do osam kilometara.

Prema rečima Nenada Isailovića, direktora proizvodnje u kompaniji Trayal, 16 instaliranih stanica počeće da rade tokom aprila kao deo modernog sistema automatske protivgradne zaštite, koja predstavlja budućnost u odbrani od vremenskih nepogoda.

– Uz naš projekat mnogo se lakše i efikasnije bori protiv nepogoda, uz mogućnost brzog pravljenja mreže zaštitnih stanica. Više se ne moraju izbegavati nepristupačna mesta, već se naša stanica može postaviti gde god treba. Takođe je i smanjen uticaj ljudskog faktora na grešku. Stanica ima i svoje napajanje putem solarnih panela i stub na koji su postavljene kamera i sirena za zvučno upozorenje pri ispaljivanju, a ograđena je ogradom od dva metra – objašnjava Isailović.

Savetnik za protivgradnu zaštitu u Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Srbije Đorđe Kardum kaže da je Trayalov sistem proveravan godinu dana, a da je sistem bez ljudske posade i daljinsko ispaljivanje protivgradne zaštite nužna potreba za Srbiju.

– Automatske protivgradne stanice će imati upotrebnu dozvolu i MUP-a Srbije, što pokazuje koliko je ovo ozbiljna priča. Radi se o odličnom projektu koji donosi novu modernu dimenziju u odbrani od nepogoda – rekao je Kardum za „Večernje novosti“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор