Daimler u prvom kvartalu udvostručio dobit

Proizvođač luksuznih automobila „Daimler“ udvostručio je u prvom kvartalu ove godine operativnu dobit, prvenstveno zahvaljujući odličnim rezultatima brenda „Mercedes-Benc“, nadmašivši tako prognoze.

Kako se navodi u saopštenju nemačke kompanije, u periodu januar-mart dobit iz poslovanja dostigla je 4 milijarde eura (4,2 milijarde dolara), u odnosu na 2,1 milijardu eura iz istog perioda 2016. Mercedes-Benc je ostvario operativni profit od 2,2 milijarde eura, ili za 60 posto više nego prošle godine, dok su Daimler Kamioni povećali dobit za 29 posto na ukupno 668 miliona eura.

Povećanju zarade takođe su doprineli i jednokratni faktori, kao što je dogovor o uključenju novih partnera i investitora u servis „HERE“ za digitalno mapiranje. Uz to, uknjižena je i dobit od prodaje nekretnina korporacije „Micubiši Fuso Trak i Bus”, i od odustajanja od otpisa Daimlerovih investicija u kineskog partnera „BAIC“, saopštavaju iz kompanije.

Dajmler je u 2016. pretekao svog starog rivala „BMW“, postavši po prodaji najveći svetski proizvođač luksuznih automobila, prenosi agencija „Frans pres“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор