Razmena s Nemačkom za šest meseci 2,4 mlrd. €

nemacka i srpska zastava

Obim spoljnotrgovinske razmene Srbije i Nemačke u stalnom je porastu. Za prvih šest meseci ove godine razmena je dostigla 2,4 milijarde eura, od čega je izvoz iz Srbije iznosio 980,4 miliona eura, a uvoz 1,43 milijarde.

– Nemačka je u prvih pet na listi investitora i najveći bilateralni donator. U Srbiji posluje preko 400 kompanija s nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju blizu 50.000 radnika. Pre samo pet godina bilo je dvostruko manje zaposlenih, ali je od tada Srbija sprovela brojne reforme čiji se rezultati i ekonomski efekti tek sada vide – rekla je Aleksandra Tomić, poslanica Srpske napredne stranke (SNS) i predsednica skupštinskog Odbora za budžet, finansije i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Na 28. ekonomsko-političkom forumu “Strane investicije u Srbiji i Nemačkoj”, koji su u petak u Beogradu organizovale nemačka Fondacija “Konrad Adenauer” i “Biznis info grup”, Tomićeva je podsetila da je tada rađena anketa s nemačkim investitorima, koji su dali smernice kako Srbija da poboljša investiocnu klimu, kako da se olakša proces pribavljanja građevinskih dozvola i smanji čekanje na potrebnu dokumentaciju, a da danas u Srbiji više nije ni potreban pečat.

Govoreći o privrednom okruženju u Nemačkoj, Pol Kovic iz Ekonomskog saveta Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, je slikovito objasnio da je država sudija, ali da svi igrači imaju iste uslove. Podsetivši na Hladni rat, s komunizmom u kojem je država imala važnu ulogu, i kapitalizmom koji je poznat po slobodnom tržištu, on je rekao da je Nemačka izabrala “put između komunizma i kapitalizma”.

– Mi to zovemo socijalna tržišna privreda. Svi moraju imati iste šanse, ravnopravnost mora da postoji, a uloga države je specifična. Država ne definiše cene, ne kaže šta preduzeća treba da rade, ali kaže: “daću ti teren, reći šta su pravila i po tim pravilia ćeš igrati. Ako ih ne poštuješ, daću ti žuti ili crveni karton” – objasnio je Kovic.

Direktor Fondacije “Konrad Adenauer” Norman Bekman-Dirkes je ocenio da Srbija ima pozitivan privredni rast i dodao da treba razgovarati o tome kako da se on održi i kako da građani imaju koristi od toga. On je poručio da je svaki korak na putu ka EU vredan toga, kao i da je za investitore izuzetno važno da postoji stabilan politički sistem, kao i poštovaje pravila i vladavina prava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор