Suficit agrara za šest meseci 690 mil. $

made-in-germany-rs-njiva

U prvih šest meseci ove godine srpska industrija hrane je u razmeni sa svetom ostvarila suficit od 690 miliona dolara, što je za 20,6 procenata više u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima koje je objavila Privredna komora Srbije (PKS), spoljnotrgovinska razmena agrara Srbije u prvih šest meseci 2015. godine je dostigla vrednost od 2,1 milijarde dolara. Vrednost izvoza bila je je 1,4 milijarde dolara, a uvoza 712,7 miliona dolara. Pokrivenost uvoza izvozom povećana je sa 169 posto na 196,8 procenata, izveštava PKS preko svog sajta.

Glavni izvozni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi bili su u prvom polugođu kukuruz, koji čini skoro petinu srpskog eksporta, zatim cigarete, smrznute maline, beli šećer i sveže jabuke. U strukturi izvoza prednjače žitarice sa 27,8 posto učešća, a tu su zatim voće i povrće sa 21,5 posto i duvan sa 8,7 posto učešća.

Sa druge strane, Srbija najviše uvozi sirovu kafu, banane, cigarete. U strukturi agrarnog uvoza prednjače voće i povrće, kafa i čaj, duvan i žitarice, a tu su i proizvodi od žitarica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор