Usvojene prve mere za zaštitu proizvođača mleka

made-in-germany-rs-mleko-casa

Vlada Srbije odlučila je da poveća „posebne dažbine“ za uvoz mlečnih proizvoda, sira i maslaca iz EU, za sir sa sadašnjih 10 do 15 posto na 32 do 47,5 posto, a za maslac u maloprodaji sa 14,8 na 37,1 posto, kako bi zaštitila domaće proizvođače mleka.

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine napominju da se stope carina za uvoz ne povećavaju, ali se po osnovu ovog povećanja posebnih dažbina, povećava ukupna uvozna zaštita, za proizvode koji dolaze iz Evropske unije (EU), prenosi „Danas“.

– U cilju zaštite domaćeg tržišta i proizvođača mleka Vlada je odlučila da izmeni prethodnu odluku o određivanju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za koje se plaća posebna dažbina pri uvozu. Pri tom su utvrđeni i iznosi za koje se povećavaju te posebne dažbine na uvoz određenih vrsta sira i maslaca za maloprodaju iz EU – objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede.

Kako ističu, ovo je privremena mera u sklopu paketa za rešavanje poremećaja na tržištu mlečnih proizvoda, za koju najavljuju da će se primenjivati do 30. juna ove godine. Takođe, napominju i da uz premije za mleko i povećane podsticaje po grlu, razmatraju i uvođenje drugih mera.

Dragan Glamočić, savetnik premijera i direktor akcionog tima za poljoprivredu, najavio je prošle nedelje da će država tokom ove sedmice rešiti i problem neotkupljenih zaliha mleka, odnosno da će i za proizvođače mleka biti nađeno rešenje po principu po kom je nedavno Vlada pomogla srpskim uzgajivačima tovnih svinja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор