Mleko iz EU uništava proizvodnju mleka u Srbiji

made-in-germany-rs-mleko-casa

Srbija na dnevnom nivou ima 200.000 litara mleka viška, što uništava njenu mlekarsku industriju. Mlekare uvoze jeftinije mleko iz Evropske unije, pa su na najvećoj šteti mali proizvođači u Srbiji.

Od kada je Evropska unija ukinula kvotu za proizvodnju svojim mlekarima, domaće tržište bukvalno je preplavljeno mlekom iz uvoza. Stručnjaci kažu da će se uskoro u Srbiji imati sve mlečne proizvode koje možemo da poželimo, ali ništa napravljenog od srpskog mleka.

Zbog takve situacije, Direkcije za poljoprivredu grada Šapca uputila je apel nadležnim institucijama da reaguju odmah, jer će na proleće biti kasno, kada već počne da važi ukidanje kvota EU, pišu „Večernje novosti“.

– Poljoprivrednicima treba pomoći organizovanim otkupom i preradom mleka u mleko u prahu. Imamo problem koji je već dugo prisutan, a to je da male proizvođače mleka pojedine mlekare uslovljavaju ne otkupljivanjem količine ispod 20 litara dnevno. Država treba da preuzme sve što je na tržištu, pretvori ga u mleko u prahu i reaguje kada bude bilo potrebno – istakao je Vladimir Špegar, direktor Direkcije za poljoprivredu grada Šapca.

Da se u Srbiji po pitanju proizvodnje mleka i mesa nije ništa uradilo u poslednje dve decenije, kaže predsednica Asocijacije proizvođača mleka Sanja Bugarski. Kako objašnjava, u našoj zemlji 1991. godine bilo je više od milion krava, a prema nezvaničnim podacima, danas ih jedva da ima više od 300.000 grla.

– Ministarstvu poljoprivrede obratili smo se još u septembru, a do sada nijedan problem nisu rešili. Pada kupovna moć domaćeg stanovništva, tu je embargo na izvoz EU proizvoda u Rusiju, ukidaju se kvote proizvođačima iz EU, i velike količine mleka i proizvoda stižu u Srbiju. Sada i konditori uvoze maslac i mleko u prahu iz Evrope i ne kupuju više od domaćih proizvođača – priča Sanja Bugarski i upozorava da su viškovi sve veći i da počinju da stradaju prvi u lancu, a to su najslabiji, mali i socijalno najugroženiji farmeri.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор