Mlekara „Valeta“ obnovila proizvodnju sireva

made-in-germany-rs-mleko-casa

Nakon što je „Mikro finans“, privredno društvo iz Moskve, kupilo mlekaru „Valeta“ u Vučkovici 15. jula ove godine, u toj fabrici za preradu mleka obnovljena je proizvodnja „feta“ i „mocarela“ sireva.

Proizvodnja u mlekari „Valeta“ posle trogodišnjeg prekida zbog stečaja, pokrenuta je prošle sedmice uz dnevnu preradu 20.000 litara mleka. Novi vlasnici odlučili su da proizvodni program svedu samo dva artikla, sireve „fetu“ i „mocarelu“, a celokupna količina biće plasirana na tržište Carinskog saveza Rusije, Belorusije i Kazahstana.

Preduzeće „Mikro finans“ bavi se raznorodnom delatnošću u više evropskih zemalja, uključujući i proizvodnju hrane. Rusima je ova mlekara u stečaju prodata po kupoprodajnoj ceni od 27,2 miliona dinara.

– Do sada smo radi pokretanja proizvodnje uložili u fabriku ukupno oko 120 miliona dinara. Devet miliona samo u novu kotlarnicu na pelet, zatim u vozila, ambalažu, obezbeđenje vode, opremu za linije i sve ostalo što je neophodno za tehnološki postupak u ovakvom kolektivu. Procenjujemo da će obnova rada imati veliki značaj za dobavljače ambalaže i druge pripadajuće robe i usluga u ovom kraju, sa kojima smo sklopili ugovore – objašnjava za „Politiku“ Nenad Ćiro, zadužen za poslove na Balkanu u preduzeću „Mikro finans“.

Po njegovim rečima, za početak je uposleno 11 radnika, a taj broj će se verovatno povećavati do 30, sa proširenjem obima posla, jer ova mlekara može da preradi 50.000 litara mleka na dan. Kako navodi, sa kooperantima u Dragačevu ugovorili su dnevno preuzimanje mleka, a isti sporazum imaju i sa otkupljivačima iz ovog dela Srbije, od Požege do Kraljeva i Mrčajevaca.

Nova pravila za izvoz na veliko tržište Carinskog saveza, koje obuhvata 80 miliona kvadratnih kilometara i 170 miliona stanovnika, predviđaju posebne norme i precizne uslove koje je potrebno ispuniti da bi roba ušla na tu teritoriju. Sertifikacija podrazumeva i proveru uslova i načina izrade nekog artikla u samoj fabrici, kao i ispitivanje zdravstvene i druge ispravnosti proizvoda na licu mesta, bez obzira o kojoj je državi reč.

Mlekara „Valeta“ jedna je od najsavremenijih u ovom delu Srbije. Izgrađena je 2002. godine sa potpuno novim objektima i italijanskom opremom, u kojoj se proizvodi po evropskim standardima. Mlekaru je sagradio i opremio Nikola Mijatović, privrednik iz Beograda, uloživši u nju tri miliona eura i zaposlivši 70 radnika. Kapacitet fabrike tada je bio 50.000 litara mleka dnevno, a proizvodni program je obuhvatao, pored sireva i jogurt i sutlijaš, dok se na listi kooperanata nalazilo 1.400 stočara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор