Biljni sir iz Vladičinog Hana spreman za izvoz

made-in-germany-rs-biljni-sir

Za manje od godinu dana koliko radi, mlekara “Belanova” iz Lepenice kod Vladičinog Hana, svojim sirevima sa dodatkom biljnih masti osvojila je srpsko tržište, a sada je uveliko spremna da osvoji i tržišta zemalja u regionu.

Proizvodne hale u ovoj fabrici za preradu mleka, prostiru se na 4.000 kvadratnih metara i vlasništvo su bugarske kompanije koja ima i izvoznu dozvolu, pa trenutno dogovara sklapanje posla sa partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Kosova i Metohije, prenose „Večernje novosti“.

– U asortimanu imamo biljnu fetu, sitan sir i dve vrste biljnog kriška sira. Postoji plan da u narednoj godini započnemo i sa proizvodnjom kačkavalja. U proizvodnji sireva sa dodatkom biljnih masti već smo postali lider u Srbiji, a tržište širimo i van granica naše zemlje. Uposlili smo 40 radnika i ukoliko nastavimo ovim tempom rada, planiramo da zaposlimo i nove. Zadovoljni smo što smo angažovali mlade ljude, u opštini koja beleži stopu nezaposlenosti od preko 59 posto – objasnio je Aleksandar Nikolić, komercijalni direktor ove mlekare.

Međutim, prema njegovim navodima, otkup i prerada mleka na ovom području još uvek su neizvesni, iako postoji interesovanje i mlekare i lokalnih proizvođača.

– Naše hale se nalaze na 4.000 kvadratnih metara, što pretpostavlja obimnu proizvodnju koja zahteva ozbiljne količine mleka. Dnevno nam je potrebno oko 80 tona mleka, ali u celom Pčinjskom okrugu nema dovoljnih količina, jer veliki proizvođači mleka u Srbiji već imaju sklopljene ugovore sa “Imlekom” i drugim mlekarama – kaže Nikolić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор