Vrhunska vina iz Lazarevca

made-in-germany-rs-vino-vinograd

Penzioner Rodoljub Milovanović iz Lazarevca u svom vinskom podrumu pravi vrhunska vina koja izvozi i na zahtevno tržište Italije, jer je, kako priča, uspeo ono što niko pre njega nije pokušao, a to je da spoji dva kralja vina – „kaberne“ i „pino noar“, iz čega je nastalo novo, vrhunsko vino.

Milovanović kaže da se neće smiriti dok se nekad čuveno lazarevačko vinogorje ponovo ne nađe na „vinskoj karti“ Srbije. Da bi uspeo u tome, on je nabavio najsavremeniji uređaj, vinifikator, koji potpuno automatski od grožđa pravi vino, a koji sa opremom košta oko 10.000 eura. Pored toga, on je prošle godine podigao u rodnom Šušnjaru i 60 ari novog vinograda sa 3.000 čokota sorte „kaberne“ i „merlo“.

– Uređaj koji je već pušten u rad znatno će poboljšati kvalitet vina. Ovo je tek početak osavremenjavanja moje vinarije, jer dogodine planiram da nabavim i druge aparate. Moja vina stigla su i do Italije, što je velika potvrda kvaliteta, koji uvek nastojim da što više poboljšam. Moji dedovi po ocu i majci u Šušnjaru ozbiljno su se bavili vinogradarstvom, uostalom kao i čitav lazarevački kraj u to vreme. Nastojim da, sem po „Kolubari“ i uglju, ponovo postanemo poznati i po vrhunskim vinima, jer, Šušnjar, Stubica, Lukavac, Dren, kao i druga lazarevačka sela, bogomdani su predeli za vinograde – objašnjava Milovanović za „Večernje novosti“.

Njegova su crvena vina „darija“ i „iva“ nedavno dobila epitet vrhunskih. Usavršio je i proizvodnju barik vina, koja od šest meseci do nekoliko godina „miruju“ u specijalnim hrastovim buradima, pa i ne treba da čudi što mu na sajmovima stižu samo pohvale.

– Vinariji Rodoljuba Milovanovića novi vinifikator olakšava rad i smanjuje troškove, a proizvodnju vina približava evropskim standardima. Punih šest decenija je prošlo od kako su vinogradi iskorenjeni iz lazarevačkog vinogorja, pa stoga moramo podržati Milovanovićeva nastojanja da se vina iz ovog kraja vrate na mesto koje im je nekada pripadalo – smatra enolog Aleksandar Stojaković.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор