Izvoz mesa iz Srbije u Kinu

made-in-germany-rs-kineska-zastava

Srpska ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević-Bošković najavila je da će u narednih mesec dana biti potpisan protokol o plasmanu domaćih porizvoda od goveđeg mesa na kinesko tržište.

Ona je u izjavi za „RTS“ dodala da je taj protokol konkretan rezultat niza uspešnih razgovora, provera i poseta kineskih nadležnih inspekcijskih službi, kako bi ispitali da li naši proizvodi ispunjavaju uslove za izvoz na kinesko tržište. Govoreći o poslovnim rezultatima nakon nedavno završenog Samita Kine i zemalja Centralne i Istocne Evrope u Beogradu, Bogosavljević je podsetila da je već potpisan protokol o plasmanu porizvoda od jagnjećeg mesa na kinesko tržište, prenosi agencija „Tanjug“.

Ministarka poljoprivrede takođe je objasnila da je to ministarstvo predložilo izmene Zakona o podsticajima, kojim bi se promenili kriterijumi za dodelu subvencija poljoprivrednicima u biljnoj proizvodnji.

– Predložili smo manje izmene ovog Zakona, koje će u stvari značiti nove uštede u budžetu, a odnose se na izmenu kriterijuma za dodelu subvencija u biljnoj proizvodnji. Umesto dosadašnjih 100 hektara za koje smo izdvajali velika sredstva iz budžeta za podsticanje ratarske proizvodnje, sada ćemo izdvajati za do 20 hektara. Sa ovim izmenama postižu se uštede u kontekstu sveobuhvatnih mera štednje, a time se dodatno stimuliše stočarska proizvodnja i štite mala i srednja poljoprivredna gazdinstva – naglasila je Bogosavljević.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор