Rusija zaustavila uvoz mesnih proizvoda iz Srbije

made-in-germany-rs-ruska-zastava

Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da očekuje brzu normalizaciju izvoza svinjskog mesa u Carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana.

Kako je istakla, još uvek se radi na proceni štete nastale zbog zabrane izvoza pojedinih proizvoda od svinjskog mesa. Iako nije precizirala kolika bi šteta mogla biti, ministarka navodi da je ogromna, kao i da je ona takođe naneta i ranije uspostavljenim dobrim poslovnim odnosima Srbije i Rusije, odnosno zemalja Carinske unije, prenosi „Kurir“.

Boškovićeva je objasnila da je sumnju na nepravilnosti u izvozu mesa prvo izrazila ruska veterinarska inspekcija, koja inače redovno kontroliše privredne objekte srpskih firmi kojima je odobren izvoz mesa u Rusiju. Ona je objasnila i da se ograničen izvoz mesa na tržište Carinskog saveza odnosi na neke proizvode od mesa, a to su obeskošćeno meso, svinjske kožice i masnoće jestivih organa, dok drugih zabrana nema, pa je nastavljen normalan izvoz svinjskog mesa u trupovima, polutkama i četvrtinama na kojima je vidljiv žig veterinarske inspekcije. Ministarka je rekla da je bila prisutna i sumnja da je povećan izvoz proizvoda od svinjskog mesa u Rusiju delom izazvan sirovinama koje su pojedini izvoznici nabavljali iz zemalja Evropske unije.

– Ova sumnja je dodatno podgrejana činjenicom da je ruska granična veterinarska inspekcija 29. maja zaustavila pošiljku jednog našeg izvoznika, a reč je o pošiljci svinjskih kožica. Razlog zaustavljanja ove pošiljke bili su kartoni koji su korišćeni kao podlošci, a koji su na sebi imali oznake evropskih dobavljača – rekla je Boškovićeva.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор