Srpske jabuke ješće Rusi, a mi poljske

made-in-germany-rs-jabuke

Trgovinski rat koji sada već traje između Rusije i Evropske unije, znatno je povećao mogućnosti za izvoz srpske hrane u Rusiju, ali bi domaćem tržištu mogao da obezbedi i veću ponudu evropskih proizvoda po povoljnijim tržišnim cenama.

Ovom mišljenju u prilog ide odluka Evropske komisije da sa fondom od 420 miliona eura subvencioniše poljoprivrednike koji su pogođeni ekonomskim sankcijama Rusije, kako bi svoju robu ponudili drugima, uključujući tu i Srbiju, prenosi „Kurir“.

– U EU već su se dogovorili da, umesto u Rusiju, proizvode plasiraju na tržišta zemalja članica, ali i onih koje to žele da postanu, poput Srbije. Međutim, uz obezbeđene subvencije ta roba će biti znatno jeftinija od domaće, pa je izvesno da će Srbija uvoziti jeftine jabuke iz Poljske, jer svoje prodajemo Rusiji po višoj ceni – objašnjava sagovornik „Kurira“ iz Vlade Srbije upućen u spoljnotrgovinske odnose evropskih partnera.

Evropska komisija je za obeštećenje proizvođača voća i povrća iz EU, već odredila fond od 125 miliona eura, koji će najviše pomoći Poljacima, Litvancima, Bugarima i Holanđanima. Takođe, u pripremi su i mere za obeštećenje evropskih proizvođača i prerađivača mesa i ribe.

U Privrednoj komori Srbije (PKS) navode da je iz Evropske unije Srbija do sada uvozila veoma malo voća i povrća, pre svega iz Španije i jabuke iz Poljske, a u nešto većim količinama meso i mlečne proizvode.

– Ukoliko trgovinski rat potraje do sledeće sezone, a srpski proizvođači u većoj meri povećaju izvoz ka Rusiji, nije isključeno da se na domaćem tržištu poveća ponuda evropske hrane, čije cene mogu biti konkurentnije od domaćih. U svakom slučaju, srpska proizvodnja je za sada dovoljna za domaće potrebe, dok je izvoz uglavnom bio ugovoren i pre izbijanja rusko-evropske krize – smatra Nenad Budimović, sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za poljoprivredu, i dodaje da će na kraju, ipak tržište odrediti kakve će cene tih proizvoda biti.

Željko Sertić, predsednik PKS i kandidat za ministra privrede, izjavio je kako se srpska državno-privredna delegacija dogovorila o ubrzanju procedura za sve srpske firme koje ispune standarde za izvoz hrane u Rusiju. On je nakon sastanka u Moskvi naveo da su se ministri poljoprivrednih resora obe zemlje dogovorili o nastavku dosadašnje dobre saradnje, kao i o usaglašavanju izvoza sa standardima carinske unije.

– Uslediće i poziv većem broju firmi iz Rusije i Srbije da uspostave saradnju, a dogovoreno je i učešće predstavnika Ministarstva poljoprivrede Rusije u koordinacionom centru PKS – rekao je Sertić.

Trojici proizvođača mleka iz Srbije, naredne nedelje Rusija će dati pravo za isporuku proizvoda na rusko tržište, a firme koje su spremne da izvoze svinjsko meso mogu da dobiju dozvolu za izvoz u Rusiju u roku od dve nedelje, istaknuto je nakon sastanka.

Srpski ministar trgovine Rasim Ljajić upozorio je da će posle lošeg iskustva sa izvozom našeg mesa u Rusiju, biti sprečen svaki pokušaj prodaje hrane, voća i povrća iz EU Rusiji preko Srbije. On je naveo da su posle odluke Moskve da uvede sankcije na uvoz hrane iz EU, odmah usledile različite kalkulacije, najave, pa i razgovori o tome da se, na primer, jabuke uvezu iz Makedonije i Bugarske, a onda preko nas dalje u Rusiju.

– To ne smemo da dozvolimo, jer bismo time doveli u pitanje celokupan izvoz iz Srbije u Rusiju. Da bismo sprečili takve i slične kalkulacije, naša carina će biti dodatno angažovana, a proizvođači ili izvoznici koji budu pokušali da izvedu takve prevare, biće najoštrije sankcionisani – upozorio je ministar Ljajić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор