Prepakuje li Srbija jabuke za Rusiju?

made-in-germany-rs-jabuke

U Srbiju je, po podacima Uprave carina, tokom prva 3 meseca ove godine, uvezeno 22.000 tona jabuka, upravo onoliko koliko je uvezeno tokom cele prošle godine. U istom periodu ove godine Srbija je u drge zemlje izvezla skoro 40.000 tona jabuka, dok je u celoj 2014. izvezla 135.000 tona.

Prema nezvaničnim tvrdnjama sagovornika lista „Blic“, bliskih Ruskom federalnom servisu za veterinu i fitosanitarnu zaštitu, to što je ove godine u Rusiju izvezeno desetak hiljada tona više nego u istom periodu prošle godine, pobudilo je sumnju da se radi i reeksportu jabuka iz trećih zemalja, čime bi se prekršio Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije.

Iako ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković tvrdi da su srpski zvaničnici sa kolegama iz Rusije napravili dobru saradnju, da su usaglašene izvozne procedure i metode za utvrđivanje standarda kvaliteta, dokumentacija koja je dostavljena ruskim vlastima dodatno će biti analizirana. Po njenim rečima, dogovoren je novi sistem najava izvoznih pošiljki voća i povrća iz Srbije, ali se o efektima još ne može govoriti.

Zvanično još uvek nema optuženih za falsifikovanje otkupnih lista i ostale dokumentacije koja prati izvoz navodno srpskog voća, mada postoje indicije da je u pitanju organizovana kriminalna grupa, s obzirom da je najveći deo sumnjivog kontigenta jabuka poslat u isti grad, Krasnojarsk.

U srpskoj Upravi carina kažu da su sigurni da će u narednom periodu biti još pokušaja kršenja sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, kao i da o svim aktivnostima redovno obaveštavaju javnost. Do sada je oko stotinak tona jabuka vraćeno sa pokušaja izvoznog carinjenja, zbog otkrivene falsifikovane dokumentacije, a ukoliko se utvrdi da je u pitanju zloupotreba, sve ove jabuke biće vraćene uvoznicima.

– Kako ni jednom radnjom ove firme nisu oštetile državu Srbiju, ne postoji osnov za oduzimanje robe. Izvoznik koji pokušava da na prevaru napravi veći profit, to neće moći, ali sa jabukama ima pravo da raspolaže onako kako misli da je najbolje. Jedna opcija je da ih proda na domaćem tržištu, a druga da ih izveze u neku treću zemlju. Činjenicom da su pokrenuti prekršajni postupci, njihova namera da zloupotrebe Sporazum je onemogućena – kažu u Upravi carina.

Od početka ove godine do 27. marta jabuke su u Rusiji poskupele za 34,5 procenata, pa prosečna maloprodajna cena jabuka sada iznosi 52,26 rublji, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Ruske Federacije. Inače, jedan euro trenutno vredi 63,3 rublje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор