Četvrta industrijska revolucija na sajmu „Hannover Messe“!

made-in-germany-rs-sajam-hanover

Četvrta industrijska revolucija počinje u Hanoveru, reči su Johena Keklera, člana predsedništva kompanije „Deutsche Messe“, kojima je najavio predstojeći svetski sajam industrijskih tehonologija „Hannover Messe“, od 13. do 17. aprila.

U saopštenju „Pro expo“, beogradskog predstavništva kompanije „Deutsche Messe“, ta četvrta industrijska revolucija se odnosi na industriju 4.0 i dovešće do velikih promena u energetskim sistemima i postojećim proizvodnim modelima. „U fabrikama će sve više biti pomeranja sa masovne proizvodnje ka proizvodnji prilagođenih proizvoda po želji kupaca, dok će energetske mreže neminovno postati pametnije, kako bi mogle optimalno da izbalansiraju i distribuiraju raspoloživu toplotnu energiju i gas iz različitih izvora. Odgovore na ova pitanja daje tzv. „integrisana industrija“, ili inteligentna digitalna mreža zasnovana na integraciji industrijskih sistema i procesa“, kaže se u saopštenju, a prenosi „eKapija“.

Koncept „integrisana industrija“ odnosi se na osposobljavanje mašina i delova za međusobnu komunikaciju jednih sa drugima, što će čitavim prozvodnim linijama omogućiti da se automatski ponovo konfigurišu, kako bi u velikim postrojenjima male serije i jednokratnu proizvodnju učinile komercijalno održivim.

– Industrija se nalazi u početnim fazama četvrte revolucije. Reč je o fenomenu koji je postao jako popularan u poslednje dve godine, ali o kome se još uvek malo zna. Mnoge kompanije ne znaju šta je potrebno da urade da bi spremno dočekale ove promene. Za njih je od velikog značaja da formiraju čvrste veze sa svim povezanim akterima u okviru proizvodnih procesa – objašnjava Kekler.

U ključne izazove predstojeće četvrte industrijske revolucije spadaju stvaranje jedinstvenih standarda u komunikaciji između mašina, kao i sigurnost podataka i nalaženje novih modela poslovanja, a mogu se savladati samo kroz kolektivne poduhvate. Rešenje ovih dilema zahteva dijalog i saradnju mašinskih inženjera, elektroinženjera i IT stručnjaka, a predstojeći sajam u Hanoveru predstaviće ogroman potencijal koji proizilazi iz ovakve integracije privrednih sektora.

Posetioci sajma videće digitalno umrežene proizvodne pogone, upoznaće inovativne proizvodne procese, kao što su 3D štampanje nekog proizvoda, i nove generacije robota u akciji. Novi roboti opremljeni su naprednim senzornim sistemima koji bez ikakvih barijera rade zajedno sa ljudima. Takođe, posetiocima će biti predstavljena i automatizovana rešenja koja će dovesti do fundamentalnih promena u svim fabričkim procesima.

Na sajmu u Hanoveru istovremeno će biti organizovano 10 međunarodnih stručnih sajmova: Industrial Automation, MDA (Motion, Drive & Automation), Energy, Wind, MobiliTec, Digital Factory, ComVac, Industrial Supply, Surface Technology i Research & Technology.
Partnerska zemlja biće Indija, jedna od najbrže rastućih svetskih ekonomija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор