Za vinogradarstvo 26 podsticajnih mera

made-in-germany-rs-vino-vinograd

U ovoj godini srpski proizvođači grožđa i vina moći će da koriste neku od 26 mera pomoći Ministarstva poljoprivrede, od kojih su četiri sistemske.

Na Salonu vina u Kragujevcu, rukovodilac Odseka za vinogradsarstvo i vinarstvo Ministarstva poljoprivrede Darko Jakšić najavio je da se radi o širokom spektru pomoći za unapređenje ove poljoprivredne grane, prenosi agencija „Tanjug“.

– Reč je o podizanju zasada i pripremi zemljišta, marketingu i promociji vina. Pomoć je različita i predviđa refundiranje 40 do 65 posto troškova, u zavisnosti da li su proizvođači vina sa goegrafskim poreklom ili ne“, a veći procenat refundacije je namenjen proizvođačima vina sa geografskim poreklom. Takođe, sredstva koja se daju za promocije, isključivo su namenjena udruženjima sa oznakom geografskog porekla, a ne pojedinačnim proizvođačima. Svaki proizvođač može da ostvari pomoć od dva miliona dinara za podizanje zasada, kupovinu nove opreme i ono što je bitno, za kupovinu boca, kapica i zapušača. I udruženja godišnje mogu da iskoriste do dva miliona dinara – objasnio je Jakšić.

Među učesnicima Salona vina u Kragujevcu, koji je okupio 30-ak uglednih vinarija Srbije, Makedonije i Crne Gore, svoju ponudu predstavio je i Dragan Vasić, vlasnik vinarije „Janko“ iz Smedereva. On kaže da je svaka pomoć dobrodošla, kao i da je ona sada malo veća nego poslednjih nekoliko godina.

– Novac koji bi dobili uložili bi u kvalitetniju opremu, pumpe, muljače, prese i tankove. S obzirom da je jedini uslov da se proizvođači udružuju, moja je vinarija već postala član udruženja „Beograd“ – rekao je Vasić.

Njegov kolega Zoran Vesić iz Kruševca tvrdi da je napravio prvi domaći digitalni aparat za određivanje procenta alkohola u vinu „ebuliometar“. Ovaj hemijski tehničar, koji je svojevremeno radio u laborataroji „Vino župe“ istakao je da je njegov aparat precizan i pouzdan, a da se od uvoznih razlikuje jedino po ceni, jer je povoljniji.

– Odredi se tačka ključanja vode i na toj tački skala se pomoću diska dotera na nulu, a sledeći korak je istakanje vode i dodavanje vina. Potom se pusti grejanje, pa se tačka ključanja vina određuje tako što se temperatura ustali i onda se pomoću diska očita tačan procenat alkohola u vinu – objasnio je Vesić.

Posetioci jednodnevnog Salona vina, koji je organizovalo Udruženje „Vinski viteški red Šumadije“, bili su u prilici da degustiraju više od 100 najboljih vina iz Srbije i regiona.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор