Hladno ceđena ulja iz Bikić Dola

made-in-germany-rs-jestivo-ulje

Vladimir Kovač iz sela Bikić Do kraj Šida, osnovao pre pet godina firmu „Ekovital“, za proizvodnju stopostotnih hladno ceđenih ulja i namaza od uljanih i drugih kultura. Njegov trud predstavlja dobar primer kako je u Srbiji moguće napraviti valjan proizvod, na dobrobit potrošača koji vode računa o onome što im je na trpezama, kao i da je uz to moguće pratiti svetske trendove i modernu tehnologiju u proizvodnji hrane, a da se pri tom motivišu i lokalni poljoprivrednici sa čijih njiva stižu sirovine.

Ne može se reći da je Vladimir krenuo od nule, jer se njegov otac već bavio ovim poslom, shvativši još ranije, učeći zanat, blagodeti tih proizvoda, ali je Vladimir 2009. godine registrovao novo preduzeće i, uz pomoć i podršku porodice, nastavio da razvija proizvodnju. Za kratko vreme uspeo je da proširi paletu proizvoda „Ekovitala“, pa se od nekadašnja dva-tri sada stiglo i do tridesetak.

– Dvoumio sam se da li da nastavim da se bavim košarkom, ali sam shvatio da je najbolje kada od svojih najbližih možeš da dobiješ savet i kada si u poslu kojem su već postavljeni temelji. Konkurisao sam za „start ap“ kredit, registrovao „Ekovital“ i krenuo. Taj sam zajam uspeo da vratim, a sada idem dalje – priča Vladimir za novosadski „Dnevnik“.

U ponudi ovog preduzeća nalaze se hladno ceđeno suncokretovo ulje, laneno, lešnikovo, bundevino, slačicino… U poslednje vreme raste interesovanje tržišta i za salatna ulja, pa ih u „Ekovitalu“ prave sa ukusom nane, ruzmarina… Tu su i proizvodi i paste, odnosno namazi od bundeve, badema, susama, kao i bundevino i laneno brašno… Kako Vladimir ističe, najbitnije je što su u svim proizvodima u stotinu procenata sadržani deklarisani sastojci, a to znači da je laneno ulje napravljeno od čistog lana, bez primesa, kao i lešnikovo, bademovo, slačicino…

– Sve sirovine su domaćeg porekla, tu sa vojvođanskih njiva, izuzimajući badem i susam koje uzimamo u veleprodajama. Na primer, lan već pet godina uzimamo od partnera iz Kucure, s poljoprivrednog gazdinstva koje se uspešno bavi tom proizvodnjom. Lešnici su sa šidskih plantaža i orasi takođe. Slačicu dovozimo iz okoline Bačke Topole i jedino je mi u Srbiji obrađujemo na ovaj način. U sezoni preradimo pet do deset tona lana ili oko tri tone uljane tikve golice… Postupak proizvodnje je potpuno prirodan, bez termičke obrade sirovina i bilo kakvih primesa. Proizvodi su kontrolisani i ispitani u kontrolnoj kući „SGS“, a posebno se vodi računa o lanenom ulju, koje je i najtraženije na tržištu, ali ima prirodnu nestabilnost i kratak rok trajanja, pa se stoga proizvodi na mesečnom ili dvomesečnom nivou – priča Vladimir i ističe da kroz preradu nastoje da doprinesu unapređenju primarne proizvodnje ovih uljarica i drugih kultura i tako pomognu lokalnim poljoprivrednicima.

Iz pogona u Bikić Dolu, opremljenih pužnom presom za preradu sirovina i prohromskim rezervoarima kapaciteta oko 600 litara, proizvodi se za sada izvoze samo u Hrvatsku, a uskoro će verovatno stići i do drugih tržišta Evropske unije (EU).

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор