Nektar poziva hanske voćare da gaje duplo

made-in-germany-rs-sadnice-voca

Na teritoriji Opštine Vladičin Han proizvede se manje od polovine voća potrebnog za fabriku „Nektar“ u tom gradu, koja proizvodi voćne koncentrate i kaše.

Ovoj fabrici godišnje je potrebno oko 100.000 tona voća za preradu, a hanska opština trenutno ne podmiruje ni polovinu traženih količina, zbog čega se ono dovozi iz raznih krajeva Srbije, pa čak i iz Makedonije, pišu „večernje Novosti“.

Tim povodom na nedavnom sastanku Slobodana Raduna, vlasnika Nektara, sa opštinskim rukovodstvom i lokalnim voćarima, razgovaralo se o unapređenju dalje saradnje. Pored prerade jabuke, koja čini oko 50 posto ukupnog posla u fabrici, Nektar planira da intenezivira otkup i jagodičastog voća.

– U hanskoj opštini moguće je proizvesti dovoljne količine, a orijentacija na jagodičasto voće put je ka dobrom profitu u odnosu na standardne kulture. Proizvođačima uvek nedostaju sredstva. Jedan od načina za njihovo obezbeđivanje su i programi evropskih fondova, kao i subvencije Ministarstva poljoprivrede. Ova bespovratna sredstva mogu se dobiti za nabavku sadnica, instaliranje protivgradnih mreža, ugradnju sistema za navodnjavanje… Mogućnost za ulaganja pružaju i bankarski krediti, na osnovu ugovora sa Nektarom kao kupcem koji garantuje otkup – istakao je Radun.

On je podsetio i da se u Vladičinom Hanu gradi novi pogon njegove kompanije. Vrednost ove investicije premašiće pet miliona eura, a sredstva su obezbeđena kroz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор