Počinje interventan otkup svinja?

made-in-germany-rs-svinje

S obzirom da su sve tehničke pripreme za interventan otkup svinja završene, očekuje se da će danas početi realizacija dogovora postignutog između Vlade Srbije i poljoprivrednika.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković prošlog četvrktka je izjavila da su na sednici vlade usvojene sve potrebne odluke kako bi počeo hitan otkup svinja. Ona je tom prilikom istakla da je vlada u potpunosti ispoštovala dogovor postignut između predstavnika poljoprivrednika, Robnih rezervi, klaničara i različitih ministarstava.

– Dogovoreni su pariteti i cene otkupa, a usvojene su i odluke o podizanju prelevmana za dve tarifne linije svinja, sa ranijih 3,6 i 4,8 na 10 dinara po kilogramu. Takođe je produženo važenje prelevmana od nula dinara na uvoz prasića za dalji tov, čime smo uspeli da obezbedimo izbalansiran pristup i prema EU i prema domaćim proizvođačima i maksimalno ih zaštitimo – naglasila je ministarka, a prenosi agencija „Tanjug“.

Celokupan otkup i razmenu tovljenika vršiće Republička direkcija za robne rezerve, koja će pripremiti ugovore za proizvođače i klaničare, a osnovni uslov za otkup i razmenu jeste da se radi o registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Za prvu kategoriju svinja (težine od 95 do 110 kilograma) cena iznosi 170 dinara po kilogramu ili se može izvršiti razmena po paritetu 11 kilograma kukuruza za kilogram žive vage svinja. Za drugu kategoriju svinja (od 110 do 130 kilograma) cena je 150 dinara ili 10 kilograma kukuruza po kilogramu svinja, a za treću kategoriju, težine veće od 130 kilograma, cena će iznositi 140 dinara ili devet kilograma kukuruza za kilogram žive vage.

Zajednička međuresorna komisija Republičke direkcije za robne rezerve, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine dogovoriće uslove za preradu svinjetine sa predstavnicima šest velikih klanica: „Yuhor“, „Neoplanta“, „Carnex“, „Imes“, „Matijević“ i „Bačka Topola“, koje jedine raspolažu kapacitetima za konzervisanje svežeg mesa.

Na svim otkupnim mestima gde će poljoprivrednici predavati svoje svinje biće prisutni i nadležni veterinarski inspektori.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор