Počela razmena svinja za kukuruz

made-in-germany-rs-svinje

Interventni otkup tovljenih svinja u Srbiji uspešno se privodi kraju, a država je od juče počela i sa naturalnom razmenom kukuruza za tovljenike.

Po rečima Snežane Bogosavljević Bošković, ministarke poljoprivrede, za otkup dogovorenih količina tovljenika poljoprivrednici su u skladu sa postignutim dogovorom dobili odgovorajući novac. Ona je naglasila da u ovoj oblasti više ne očekuje takve probleme kakvih je bilo u poslednjih nekoliko meseci.

– Nadam se da će i naturalna razmena tovljenika za kukuruz biti brzo završena. To je konkretna mera pomoći države poljoprivrednim proizvođačima i očekujem da će ona biti do kraja dobro sprovedena i da ćemo konačno rešiti taj višemesečni problem u stočarstvu. Tržište svinja u Srbiji će biti stabilizovano i u narednim mesecima lakše će moći da se kontroliše ponuda tovljenika. Očekujemo nastavak dobre saradnje između klaničara i odgajivača svinja, odnosno da će našim poljoprivrednicima biti ponuđene dobre cene za tovljenike sa kojima će oni biti zadovoljni – rekla je Boškovićeva i dodala da se i tržište Ruske federacije stabilizuje, pa će domaći klaničari ubuduće biti zainteresovani i za izvoz u Rusiju.

Cena dogovorena između Vlade Srbije i proizvođača svinja, za prvu kategoriju tovljenika iznosi 170 dinara ili 11 kilograma kukuruza po kilogramu, za drugu kategoriju 150 dinara ili 10 kilograma kukuruza, a za treću kategoruju 140 dinara ili 9 kilograma kukuruza za kilogram tovljenika.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор