Tone bačenih krastavaca kod Leskovca!

made-in-germany-rs-krastavci-gomila

Na utrinama pored Koridora 10 nalaze se zelena brda od bačenih krastavaca, jer leskovački povrtari, zbog niske otkupne cene, bacaju na tone ovog, tek ubranog povrća.

Na kvantaškim pijacama kilogram krastavca plaća se od tri do sedam dinara, međutim kupaca za ovo povrće gotovo da nema, a oni malobrojni koji se i pojave, u proseku nude pet dinara za kilogram prve klase tog povrća.

– Krastavcima hranim svinje i krave, a sigurno imam bar još dve tone koje stižu za branje – kaže jedan od proizvođača iz Leskovca, a prenosi “B92”.

Na leskovačkim zelenim pijacama kupci više ne moraju da se pogađaju oko cene krastavca. Poljoprivrednici kojima je žao da bace svoj rod, na kvantaškoj pijaci uporno čekaju kupce, a krastavac prodaju za dva dinara po kilogramu. Oni kažu da cena nikada nije bila ovakva i tvrde da je uvoz povrća iz Makedonije, Grčke i Albanije uzrok ovako niske cene domaćeg krastavca.

Iako je “B92” ministarstvima poljoprivrde i trgovine poslao pitanje koliko je krastavaca uvezeno, odgovor nije stigao. U leskovačkoj kotlini povrtarstvom se bavi oko 15.000 domaćinstava. Od 500 hekatara na koliko se gaji krastavac ukupno se ubere 3.500 vagona ovog povrća.

U leskovačkoj narodnoj kuhinji oko 700 porodica dobija besplatne obroke. Humanitarne organizacije apeluju i predlažu poljoprivrednicima iz ovog kraja da viškove povrća i voća ne bacaju, već da ga doniraju narodnim kuhinjama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор