Otkup žita po 19 dinara bez odbitaka

made-in-germany-rs-seme

U Pomoravskom okrugu pri kraju je žetva žita zasejanog na 15.000 hektara, a kako paralelno raste otkup, raste i otkupna cena žita, koja je sada dostigla nivo od 19 dinara za kilogram.

Firma „Agrođole“ iz Ribara kod Jagodine, koja je od prošle godine vlasnik „Žitomlina“, žito iz ovogodišnjeg roda plaća 19 dinara po kilogramu, „bez odbitaka“. Dnevno otkupljuju preko 600 tona pšenice, koju im dovoze i poljoprivrednici iz drugih opština. Radnici ovog preduzeća kažu da „imaju posla preko glave, od sedam sati ujutru do kasno u noć“. U krugu „Žitomlina“ svakog časa se smenjuje po nekoliko kamiona i traktora sa prikolicama punim pšenice, prenosi agencija „Tanjug“.

Na području Jagodine i Pomoravskog okruga „Agrođole“ nije jedini otkupljivač, ali trenutno nudi najbolje uslove otkupa, ističu poljoprivrednici.

– Žetva pšenice je u našem kraju počela pre desetak dana, a ubrzavala se sa lepim vremenom. Procenat vlage u žitu je od 13 do 13,5 posto što je zadovoljavajuće. Zrno je suvo, a hektolitarska masa je od 80 do 83 posto. Prinosi su različiti, zavisno od primenjene agrotehnike i kreću se od 3,5 do šest tona po hektaru – objasnila je Milanka Miladinović, savetnica za ratarstvo Poljoprivredno stručne savetodavne službe u Jagodini.

Ona je napomenula da je u Pomoravskom okrugu, koji čine grad Jagodina i opštine Ćuprija, Despotovac, Paraćin, Rekovac i Svilajnac, u većem procentu požnjeven ječam u odnosu na pšenicu, a navodi i da kombajneri za svoj deo posla uzimaju 100 eura po hektaru.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор