Nemačko osiguranje “Minhen re” ide iz Rusije

made-in-germany-rs-munich-re

Osiguravajuća kuća “Minhen re”, inače jedna od četiri vodeće kompanije za reosiguranje u svetu i najveća u Nemačkoj, najavila je da će zatvoriti svoje predstavništvo u Rusiji, navodi dnevnik „Vjedomosti“.

Po rečima dva glavna menadžera, “Minhen re” je o tome obavestila svoje partnere 2. jula ove godine, a 9. jula je objavila na sajtu da će svojim ruskim klijentima nastaviti da pruža usluge direktno iz Minhena.

Top menadžer koji je prisustvovao sastanku u nemačkoj firmi, navodi da “Minhen re” objašnjava svoj odlazak iz Rusije kombinacijom faktora, odnosno relativno uskim tržištem sa slabom ekonomijom i niskim kvalitetom rizika, zbog čega kompanija ne vidi perspektivu za poboljšanje svog učinka. Nemačka kompanija je stoga, svoju odluku zasnovala na želji da poveća efikasnost poslovanja u Rusiji kako bi obezbedila njegovu profitabilnost u budućnosti.

Kako ukazuju sagovornici Vjedomosti, “Minhen re” je sve češće počeo da “pada” na velikim isplatama u vezi industrijskih havarija, a konkretno je reč o havariji na hidroelektrani Sajano- Šušenskoj i poplavama na akumulacionoj hidroelektrani Zagorskaja u septembru 2013. godine, zbog koje se još uvek vodi spor da li je to slučaj za osiguranje i koliko za njega treba platiti.

U poslednjih deset godina situacija u ruskom industrijskom sektoru, koji je često reosiguravala kompanija “Minhen re”, prilično se pogoršala. Pored velikih slučajeva osiguranja, bilo je i prevara i “nejasnih shema”, rekao je drugi sagovornik. Ako je ranije taj sektor osiguranja bio “visoko profitabilan”, sada je neisplativ, ocenjuje sagovornik.

Po mišljenju izvora Vjedomosti, odlazak nemačke kompanije iz Rusije je negativan događaj, jer smanjuje konkurenciju na tržištu reosiguranja ali, kako kaže, „ne predstavlja katastrofu”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор