U Nemačkoj suša umanjila rod žita, voća i povrća

made-in-germany-rs-povrce

U Nemačkoj je zbog posledica suše i dugih toplotnih talasa ovoga leta zabeležen slabiji rod žita, ali i voća i povrća, saopštila je Nacionalna asocijacija poljoprivrednika „DBV“.

„Ozbiljna suša koja od maja pogađa velike delove Nemačke uticala je na žetvu žita, a dosadašnji rod je za 11 posto manji u odnosu na 2014. godinu. Poljoprivrednici su ove godine požnjeli svega 46,5 miliona tona žita, ili 11 posto manje u odnosu na prošlogodišnjih rekordnih 52 miliona tona“, navodi se u saopštenju DBV, a prenosi agencija „Frans pres“.

Toplotni talasi i suša pogodili su i druge poljoprivredne useve u Nemačkoj, kao što je uljana repica i voće i povrće. Tamošnji poljoprivrednici u ovoj godini očekuju berbu 885.000 tona jabuka, ili 21 posto manje nego prošle godine, dok će berba špargle biti niža za 5 odsto na godišnjem nivou i iznosiće 108.000 tona.

– U pokrajinama Bavarska, Hesen i Rajna-Palatinat, kao i u onima na istoku zemlje, žetva žita manja je za 15 do 30 procenata u odnosu na prošlogodišnju. Suša iz avgusta utiče i na useve koji još rastu, kao što su kukuruz i šećerna repa. Šteta je već nepopravljiva – navodi Joakim Rukvid, predsednik Nacionalne asocijacije poljoprivrednika i dodaje da se poljoprivrednici takođe žale na cenovne pritiske nakon uvođenja nacionalne minimalne plate početkom ove godine, što je, kako ističe, podiglo njihove troškove.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор