„Miokovačke kajsije“ je manje za 20 posto

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

U čačanskom selu Miokovci ovogodišnji rod kajsija je manji za 20 procenata u odnosu na prošlu godinu, rekao je predsednik udruženja „Miokovačka kajsija“ Vojkan Tomić i dodao da će proizvođači pokušati da dogovore realnu cenu za ovo voće.

Po njegovim rečima, početna industrijska cena za kajsije iznosi 50 dinara, međutim, otkupljivači pokušavaju da nametnu svoju cenu od 30 do 35 dinara po kilogramu.

– Poslednjih 10 godina cena kajsije je bila niža od 30 dinara, a ako ove godine uspemo da ostane 50 dinara, što je i realno, ona će pokriti troškove naše proizvodnje, imajući u vidu da je rod manji nego prošlogodišnji. Branica po kilogramu staje između 80 i 90 dinara, a litar rakije od kajsije je oko 800 dinara, dok je kod prerađivača 25 eura – objasnio je Tomić, a prenosi agencija „Tanjug“.

Inače, ovo čačansko selo i druga okolna sela imaju ukupno 150 hiljada stabala ovog voća, dok se u Miokovcima nalazi 61 hiljada stabala kajsija zasađenih na 200 hektara, koje u rodnoj godini ostvaruju prinos i do 3,5 hiljada tona.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор