Sa nemačkim „Kontinentalom“ dogovorena nova investicija

made-in-germany-rs-continental

Sa nemačkom kompanijom „Kontinental“ (Continental AG), Vlada Srbije i Grad Subotica potpisali su juče Memorandum o razumevanju, kojim se planira nova invesicija te kompanije u Srbiji, vredna 17 miliona eura, a koja će posao obezbediti za još 500 radnika.

Dokument su potpisali ministar privrede Srbije Željko Sertić, generalni direktor Kontinentala za Srbiju Živko Topalović i gradonačelnik Subotice Jene Maglai. Ugovor o novoj investiciji, kako je objasnio Sertić, biće potpisan u narednih 30 dana, a fabrika bi trebalo da bude otvorena u drugoj polovini iduće godine, prenosi agencija „Beta“.

Kontinental, koji je najveći svetski dobavljač autodelova, posluje u Subotici od 2012. godine, gde zapošljava 650 radnika u proizvodnji delova za rashladne uređaje u automobilima. Novu investiciju ove kompanije država će podržati sa 3 miliona eura, dok će Grad Subotica opremiti 2,5 hektara zemljišta za izgradnju nove fabrike. Po Sertićevim rečima, obaveza nemačke kompanije je da u naredne tri godina zaposli novih 500 radnika, a nakon toga da u roku od pet godina zaposli u Srbiji još najmanje 1.150 radnika.

Potpredsednik nemačkog Kontinentala Markus Murk izjavio je kako je širenje poslovanja te kompanije u Srbiji potvrda da je ona zadovoljna poslovnim ambijentom u našoj zemlji, kao i podrškom vlade i lokale samouprave. On je najavio mogućnost daljih ulaganja kompanije u Srbiju, kojoj su, kako kaže, potrebni obrazovani radnici, zbog čega je nemačka kompanija i spremna da ulaže u njihovu obuku.

Sertić je tom prilikom podsetio da u Srbiji trenutno posluje 450 nemačkih kompanija, a „Leoni“, „Stada“, „Bosch“ i „Siemens“ samo su neke od onih koje su širile svoje poslovanje u Srbiji. Komentarišući dolazak nemačkog proizvođača mesa „Tonnies“, srpski ministar privrede je rekao da je za dugoročnu i veliku investiciju te kompanije u Srbiji potrebno da se ispune još neki uslovi, kao što je izmena nekih naših propisa.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор