Ka lakšoj i jeftinijoj proizvodnji rakije

made-in-germany-rs-rakija

Novi zakon će srpskim proizvođačima jakih alkoholnih pića omogućiti da se bave ovom delatnošću uz jednostavnije uslove i manje troškove, zbog čega će biti konkurentniji na stranim tržištima.

Na javnoj raspravi u Privrednoj komori Beograda istaknuto je da cilj novih zakonskih rešenja u ovoj oblasti jeste smanjenje nivoa sive ekonomije i povećanje broja registrovanih proizvođača, uz maksimalno uvažavanje parametara kvaliteta i bezbednosti proizvoda. Takođe je naglašeno da će novim zakonom Srbija postići harmonizaciju sa evropskim propisima u toj oblasti, a geografska oznaka će biti regulisana na potpuno novi način, prenosi agencija „Tanjug“.

– Geografska oznaka će iz individualnog prava preći u kolektivno, a novim zakonom je propisan postupak zaštite. Tako ćemo stvoriti mogućnost da jaka alkoholna pića iz Srbije dobiju novu vrednost i dodatni kvalitet kojim će se isticati na tržištu u odnosu na ista takva pića iz okruženja. Nova zakonska rešenja su usmerena ka pojednostavljivanju pravila za registraciju proizvođača i samu proizvodnju. Fizičkim licima će biti omogućena proizvodnja sirovina za jaka alkoholna pića, pri čemu će samo registrovani proizvođač moći da plasira na tržište jaka alkoholna pića za neposrednu ljudsku potrošnju – objasnio je Milan Čuprić, rukovodilac grupe za biljnu proizvodnju i preradu biljnih proizvoda Ministarstva poljoprivrede.

Ivan Urošević, predsednik Grupacije proizvođača rakije u Privrednoj komori Beograda, smatra da će novi zakon „malo bliže i bolje urediti ovu oblast“ i proizvođačima pre svega omogućiti da se mnogo lakše bave ovim poslom.

– Ključne izmene su to što je malim proizvođačima omogućeno da bez velikih nameta uđu u proizvodnju i postepeno je unapređuju. Proizvođači su obavezni da proizvedu zdravstveno bezbedan proizvod i oni su u potpunosti odgovorni za svoj proizvod i kvalitet. Do sada je postojala velika sirovinska baza, a ona je fizičkim licima omogućavala obimnu proizvodnju koja nije mogla ni na jedan način da uđe u redovne tokove, jer nije bilo dozvoljeno da se od takvih otkupi sirovina kao poluproizvod – objasnio je Urošević.

Po njegovim rečima, ovim zakonom se i to menja i vraća na neke prethodne zakone koji su „bili jako dobri i važili kada je ova oblast doživela procvat“. Kako kaže, svakom je omogućeno da se bavi proizvodnjom u određenom vidu i segmentu, a u zavisnosti od stepena i kvaliteta on mora da ispunjava određene uslove.

– Registrovani proizvođači mogu da budu preduzetničke radnje i pravna lica, i samo oni smeju da stavljaju jaka alkoholna pića u promet kao gotov proizvod u originalnom pakovanju, a svi ostali mogu da se bave proizvodnjom poluprozivoda – naveo je Urošević.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор