Šabačka sela raspolažu svojim budžetom!

made-in-germany-rs-sabac-grb

Šabačka Gradska uprava prva je u Srbiji donela odluku da se sredstva od naplate poreza na imovinu meštana ne prelivaju u gradski budžet, već na račune mesnih zajednica. Sela u ovom kraju od sada će sama raspolagati sa svojim novcem, a gradska uprava obećava da će na svaki seoski dinar uložen u veće projekte, uložiti još nekoliko puta više.

– Nadamo se da će poreski obveznici biti ažurniji, a Grad Šabac će ispratiti svaku dobru investiciju mesnih zajednica u infrastrukturu, sa dva dinara na uloženi dinar. Udruživanje između dve ili više mesnih zajednica podržaćemo sa tri dinara na dinar, a to je prilika da se urade velike stvari u svakoj mesnoj zajednici – kaže gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Za krečenje seoskog doma ili šljunčenje puta do sada su prvo traženi dobrovoljni prilozi meštana, a onda je sledilo moljakanje i trčkaranje po opštini od vrata do vrata. A sada, kažu šabački seljaci, konačno će biti čist račun i duga ljubav, pa koliko poštuješ poreske obaveze toliko ćeš i razvijati selo.

– Ako više dosađujete gradskoj upravi i njihovim direktorima, onda ćete više sredstava i povući, a sada, koliko imate novaca, rešite šta biste radili i priložite dokumentaciju – kaže predsednik Mesne zajednice Slepčević Slavko Ivanić i navodi da je do sada iz gradskog budžeta u Slepčević odlazilo oko 400.000 dinara, a ove godine će se od poreza meštana na račun mesne zajednice preliti gotovo milion, prenosi „RTS“.

Potpredsednik Mesne zajednice Ribari Saša Perić ističe da su godinama čekali da pare od sela ostanu u selu, pa će se sada pokazati, kako kaže, ko je dobar domaćin.

– Možemo da održavamo uličnu rasvetu, komunalnu infrastrukturu, da očistimo i umijemo naše selo – naglašava Perić.

Trećina gradskog budžeta od poreza na imovinu preliće se na sela. Računi neće biti prazni ni u jednom od pedesetak sela šabačkog kraja. Za podstrek razvoju biće i dodatnog novca. Načelnica Odeljenja lokalne poreske administracije Radmila Jugović kaže da ukoliko svi poreski obveznici budu izmirili svoje obaveze, u sve mesne zajednice treba da se ukupno prelije oko 75 miliona dinara. Podsticaja će biti i za kulturne svetkovine, a za gostovanje muzičkih zvezda selo će ipak morati samo da plati.

Sada 75 posto meštana redovo plaća porez, a u mesnim zajednicama se nadaju da će i preostali shvatiti da poštovanjem zakona ulažu u svoje selo. Nadaju se i da će šabački budžet moći da isprati sve njihove projekte, i najavljuju da interesovanja za udruživanje seoskih para već ima.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор