Dojče banka prala ruski novac

made-in-germany-rs-deutsche-bank

Vlasti Sjedinjenih američkih država istražuju poslovanje nemačke “Dojče banke” zbog sumnje da je prala novac iz Rusije.

Odeljenje za finansijske usluge (DFS) Istražnog centra države Njujork započelo je istragu u Dojče banci početkom leta, kojom ispituju transakcije vredne milijarde dolara, a sve zbog pretpostavke da se radi o novcu koji je nezakonito izašao iz Rusije. Ruski klijenti su bezuspešno pokušavali da podmite zaposlene u Dojče banci u Moskvi, kako bi prikrili poreklo svog novca, navode izvori agencije “Frans pres”.

Portparolka Dojče banke je izjavila da je najveći broj zaposlenih na odmoru i da je filijali u Moskvi ostao mali broj radnika. Po njenim rečima, rukovodstvo banke učestvuje u međunarodnim naporima u otkrivanju i brobi protiv sumnjivih aktivnosti, zbog čega preduzimaju sve što mogu kako bi pronašli dokaze lošeg poslovanja. Dojče banka je obavestila regulatorna tela u Britaniji i Nemačkoj o pokretanju svoje unutrašne istrage spornih transakcija u ruskom odeljenju od 2011. do 2015. godine.

Istražitelji iz Njujorka sumnjaju da su vrednosni papiri kupljeni u Moskvi, preko Dojče banke u Londonu paralelno razmenjivani za međunarodne valute. Sada se istražuje da li su te transakcije, nazvane “ogledalo trgovine”, dozvoljavale klijentima da velike količine novca iznose iz Rusije, a da istovremeno skrivaju njegovo poreklo.

DFS je u aprilu kaznio Dojče banku sa 600 miliona dolara, što predstavlja samo deo ukupne kazne koja iznosi 2,5 milijarade dolara. Američke i britanske vlasti su izrekle ovakvu kaznu zbog multi bankarske zavere nameštanja kamata libora i korišćenja miliona klin ugovora širom sveta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор