Dojče banka primorana na reforme

made-in-germany-rs-deutsche-bank

Najveća nemačka banka, “Dojče banka”, protiv koje se trenutno vodi 6.000 sudskih procesa, najavljuje velike rezove u poslovanju, uključujući i otpuštanje četvrtine svojih radnika, od 98.000 koliko ih je sada ukupno zaposleno.

Donošenjem ovakve odluke i ova se banka svrstala u grupu najvećih evropskih banaka koje se u ovom momentu trude da reformama povećaju svoju profitabilnost. Među planiranim reformama, najavljenim od strane uprave Dojče banke, jesu temeljna reorganizacija i podela investicione banke kao i smena nekoliko direktora, prenosi agencija “Frans pres”.

Ipak, prava istina verovatno leži u činjenici da je novi izvršni direktor najveće nemaćke banke, Džon Krajan, primoran na sprovođenje reformi prvenstveno zbog serije skandala i pokrenutih sudskih postupaka. U aprilu ove godine američka i britanska finansijska regulatorna tela kaznila su Dojče banku sa ukupno 2,5 milijardi dolara, zbog pokušaja manipulisanja kamatnim stopama libor i euribor.

Pošto su nakon obznane te afere direktori Anšu Jain i Jirgen Fičen najavili odlazak iz banke, Krajan je došao na njeno čelo 1. jula, dok će Fičen, međutim, i dalje ostati na direktorskoj poziciji do maja 2016. godine, od kada će Britanac Krajan sam upravljati bankom.

Namera Dojče Banke je da proda svoju Postbanku i još neke svoje poslovnice, a da bi pojednostavila upravljačku strukturu, investicioni sektor trgovanja hartijama od vrednosti trebalo bi da postane deo nove filjale pod nazivom “Globalna tržišta”. Prodajom Postbanke i poslovnica Dojče banka bi mogla da smanji broj svojih zaposlenih za čak četvrtinu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор