Rekonstrukcija jagodinskog izvorišta uz pomoć Nemačke

made-in-germany-rs-jagodina

U Skupštini Jagodine je potpisan ugovor o rekonstrukciji i proširenju Izvorišta „Ribare“ iz koga se ovaj grad i njegova okolna sela snabdevaju pitkom vodom. Radovi se finansiraju iz kredita nemačke „KfW“ banke i donacija Vlade Nemačke od 150 miliona dinara, a ukupna vrednost projekta iznosi 553,5 miliona dinara.

Realizaciju ovog posla je na tenderu dobilo preduzeće „Jedinstvo“ iz Sevojna, a odabrala ga je KFW banka.

– Ovim projektom je planirana kompletna zamena agregata glavne crpno-potisne stanice, ugradnja frekventnih regulatora, čime se štedi 25 do 30 posto električne energije, kompletna automatizacija i daljinsko upravljanje vodovodnim sistemom, izgradnjom SCAD sistema – objasnio je direktor JP „Standard“ Dragan Lukić.

Po njegovim rečima, biće urađena kompletna zamena postrojenja za regeneraciju vode, kompletno opremanje i puštanje u rad dva nova bunara, čime grad dobija novih 50 litara vode u sekundi, opremanje postojećih bunara dodatnom opremom za povezivanje u sistem daljinskog upravljanja, izgradnja nove trafostanice na lokaciji izvorišta i povezivanje u rad novih bunara.

U okviru rekonstrukcije jagodinskog vodovoda, prošle godine je izmenjeno 20 kilometara vodovodne i osam kilometara glavne vodovodne mreže. Azbestne cevi su zamenjene novim „eko“ cevima, a radovi su, takođe, finansirani kreditom nemačke KfW banke i donacijom Vlade Nemačke.

Ugovor o korišćenju sredstava KfW zaključen je u junu 2013. godine. Sredstva kredita KfW banke su na 14 godina, uz minimalnu kamatu i sa „grejs“ periodom od tri godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор