U Šalincu otvorena fabrika pijaće vode

U smederevskom selu Šalinac juče je puštena u rad fabrika vode koja će snabdevati 25.000 korisnika, a koja je izgrađena donacijom Vlade Nemačke i kreditom Nemačke razvojne banke (KfW) u iznosu od 3,2 miliona eura.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je tom prilikom da će Vlada Srbije uložiti gotovo 20 miliona eura u vodosnabdevanje, kako bi u naredne tri godine čistu i zdravu pijaću vodu dobilo oko 500.000 građana. Ona je istakla da će u ovoj godini nova postrojenja za preradu vode dobiti Vršac i Užice, da će u naredne tri godine biti završene i fabrike vode u Aleksincu, Pirotu, Kikindi, Somboru i Vrbasu, a da se svi ti projekti, osim u Užicu, realizuju u saradnji sa nemačkim partnerima.

– Uprkos globalnoj nestašici pijaće vode, Srbija mora da sačuva svoja izvorišta i ostane jedna od retkih zemalja u kojoj će svi građani imati pristup zdravoj pijaćoj vodi – naglasila je Mihajlovićeva, a prenosi agencija „Beta“.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman je podsetio da su zahvaljujući nemačkoj razvojnoj pomoći u Srbiji od 2000. godine realizovani projekti vredni 1,6 milijardi eura, od čega je u projekte vodosnabdevanja uloženo više od 230 miliona. On je istakao da ovakvi projekti predstavljaju primer dobre saradnje dve zemlje i znak da Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU.

Iz šalinačke fabrike vode snabdevaće se sela Radinac, Lipe i Vranovo, a pri kraju su i radovi u ostalim selima smederevske opštine gde treba promeniti stare azbestne cevi. Ukupna ulaganja u vodosnabdevanje na teritoriji Smedereva iznose 6,2 miliona eura, a 94 posto radova je završeno do sada, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор