Vršac dobija fabriku vode vrednu 6 mil. €

Do kraja avgusta trebalo bi da bude završena izgradnja fabrike pijaće vode u Pavlišu kod Vršca, nakon čega će, tokom perioda od godinu dana, trajati njeno podešavanje i testiranje, a zatim će biti puštena u rad.

Nova fabrika vode obezbediće Vrščanima čistu pijaću vodu po svim standardima, a to će, po rečima stručnjaka, biti jedna od najkvalitetnijih voda u Vojvodini, prenosi „RTV“.

Izgradnja fabrike vode nedaleko od izvorišta sa kojeg se Vršac sada snabdeva, najveća je investicija u ovom gradu ne samo po ulaganju, već i po značaju postrojenja za građane, jer će biti rešen višegodišnji problem kvaliteta vode za piće.

Izgradnju fabrike kapaciteta 200 litara u sekundi, uz mogućnost proširenja za još 100 litara, finansira Komunalno preduzeće „Drugi oktobar“ preko kreditne linije Nemačke razvojne banke (KfW) od 6 miliona eura.

– Biće priključen ceo grad, a zatim i sela. Cilj je da sva sela koja ne budu priključena na ovo postrojenje u narednom periodu dođu do istog nivoa kvaliteta pijaće vode izgradnjom mini postrojenja za njeno prečišćavanje. Time će na duži period biti pokrivene kompletne potrebe grada za vodom – objašnjava Nataša Biočanin iz komunalnog preduzeća.

Podzemne vode iz kojih se Vršac trenutno snabdeva među najkvalitetnijim su u Vojvodini, ali sadrže blagu koncentraciju amonijaka i mangana, koje po zakonu treba odstraniti, što će trajno biti rešeno puštanjem nove fabrike u rad.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор