Nemačka nije u stanju da potroši novac

Nemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je nedavne kritike Martina Šulca, vođe Socijaldemokratske partije (SPD), da zanemaruje infrastrukturu zemlje, navodeći da su investicije povećane, ali da u nekim delovima zemlje postoje prepreke po pitanju kapaciteta i planova za trošenje novca.

Ona je u intervjuu za nemačku televiziju „ARD“ izjavila da „trenutno ne mogu da potroše novac koji imaju“, ukazavši na prepreke koje se tiču planova i kapaciteta građevinske industrije na nivou regionalnih vlasti, prenosi agencija „Rojters“.

Za škole, predškolske ustanove, bolnice i izgradnju stanova Nemačka je namenila milijarde eura investicija, ali su lokalne vlasti do sada potrošile samo deo tih sredstava, zbog navodnih problema u planiranju, napominje britanska agencija.

Merkelova je juče izjavila da je federalna vlada ostavila na stranu dodatna novčana sredstva za nove investicie u srednjoročnim budžetskim planovima, istakavši pri tom da „ima još mnogo posla u tom pogledu“.

Deset nedelja od federalnih izbora u Nemačkoj Merkelin protivkandidat Šulc optužio je kancelarku da daje „prazna obećanja“ o ekonomskoj i političkoj budućnosti Nemačke, dok je kancelarka u jučerašnjem intervjuu istakla svoju rešenost da se na izborima 24. septembra ponovo kandiduje za pun četvorogodišnji mandat.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор