Nezaposleni će po novac ići u supermarket

Nemačka Savezna agencija za rad planira da keš isplatu novčane pomoći za nezaposlene premesti iz svojih filijala i džob-centara na kase supermarketa i drogerija kompanija kao što su „Rewe“, „Penny“, „Real“, „DM“ i „Rossmann“.

– Sa promenama bi trebalo da se počne u drugom kvartalu iduće godine, a cilj je da se do kraja 2018. godine završi sa uvođenjem novog modusa – rekla je portparolka Savezne agencije za rad, piše list „Velt am Zontag“, a prenose „vesti-online“.

Ugovor za novi način isplate gotovine dobila je berlinska firma „Keš pejment solušn“, koja raspolaže mrežom od 8. 500 trgovina na čijim će kasma kupci gotovinom takođe moći i da plaćaju onlajn-nabavku ili račune za struju.

Neke banke svojim klijentima kao alternativu nude kase umesto bankomata, tako da će i nezaposleni moći da podižu novac u prodavnici, za šta će morati da prilože potvrdu sa barkodom, koji će biti skeniran, a očitan iznos isplaćen.

„Ovo je mogućnost za one kojima je hitno i u kratkom roku potreban novac, a troškovi za novi način isplate na kasama biće znatno smanjeni“, saopštavaju iz Savezne agencije za rad.

Nezaposlenima je do sada za ove namene na raspolaganju bilo 309 automata u džob-centrima i filijalama agencije, gde je samo u prošloj godini obavljeno više od 400.000 transakcija u vrednosti od 120 miliona eura. Ovi automati će sada biti uklonjeni, jer troškovi njihovog održavanja iznose 8 eura po transakciji, što je samo u prethodnoj godini koštalo 3,2 miliona eura.

Pobornici ovog plana ističu da će se isplata u trgovinama odvijati „bez čekanja i u normalnom okruženju, bez osećaja diskriminacije za nezaposlene“, jer na potvrdi nema oznake Agencije za rad, pa za onog ko podiže novac ne postoji opasnost da se prepozna kao nezaposlen.

Međutim, kritičari i skeptici u ovom potezu pre vide novu šemu za ugrađivanje privatnih firmi u državni posao sa unosnim provizijama, nego brigu za dostojanstvo nezaposlenih.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор