Nemački Leoni počeo rad punim kapacitetom

made-in-germany-rs-fabrika-kablova

Nemačka fabrika „Leoni“, koja u Doljevcu kod Niša proizvodi automobilske kablove za vozila „jaguar“ i „landrover“, juče je počela da radi punim kapacitetom, što će obezbediti posao za još 1.700 radnika.

Tokom posete nemačkoj fabrici, premijer Srbije Aleksandar Vučić je pozvao nemačke investitore da nastave da ulažu u Srbiju i poručio da je u naredne dve godine cilj obaranje nezaposlenosti na nivo ispod 15 posto. On je rekao da očekuje da nemački Leoni, koji ima još dva pogona u Prokuplju, nastavi sa proširivanjem svojih kapaciteta, otvaranjem novih pogona u Srbiji i zapošljavanjem još radnika.

– Za investiciju u Nišu, čija je vrednost veća od 21 milion eura, Vlada Srbije je dala podsticaj od 10,5 miliona eura, odnosno 7.000 eura po radniku i ponosan sam što se državni novac troši da bi se zaposlili građani. Vlada će opet pomoći. Spremni smo za nastavak saradnje i uveren sam da ćemo imati dobre rezultate – rekao je Vučić i najavio još dobrih investicija u Pčinjskom, Jablaničkom, Pirotskom, Topličkom i Niškom okrugu, navodeći da će vlada učniti sve da se smanji nezaposlenost na jugu države.

Otvaranju Leonijeve fabrike u Doljevcu prisustvovali su i ambasador Nemačke Aksel Ditman i predsednik Prviredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, prenosi agencija „Tanjug“.

Kompanija Leoni je u Srbiji prisutna od 2009. godine i bila je, uz „Drekslmajer“ među prvim investicijama velikih nemačkih firmi iz automobilske industrije. Kompanija trenutno u Srbiji ima tri proizvodna pogona, od kojih su dva u Prokuplju i jedan u Doljevcu. Leoni je u Srbiji ukupno investirao nešto više od 36 miliona eura, a trenutno zapošljava 4.950 radnika. Srbija je toj kompaniji dala podsticaje u ukupnom iznosu od 19,25 miliona eura.

U Prokuplju Leonijeva fabrika za proizovdnju kablovskih setova za „BMW“ zapošljava 1.800 radnika, dok je drugi proizvodni pogon, u kome 50 radnika proizvodi kablove za belu tehniku, uzet pod zakup. U fabrici u Doljevcu, koja proizvodi kablove za landrover i jaguar, za sada je zaposleno 1.500 radnika na neodređeno i još oko 1.000 na određeno vreme. Za fabriku u Doljevcu Opština je bez naknade obezbedila zemljište u blizini sela Malošišta.

„Leoni AG“ jedan je od globalnih lidera u proizvodnji kablovskih instalacija za automobilsku industriju. Ova kompanija je u 2014. godini zapošljavala oko 68.000 radnika u 32 zemlje, imala promet od 4,1 milijarde eura i neto profit od 115,1 miliona eura. Kompanija Leoni je osnovana 1917. godine, a njena centrala je smeštena u Nirnbergu u Nemačkoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор