Radnici koče prodaju Opela Pežou

Radnici nemačkog „Opela“ blokirali su pravnu reorganizaciju kompanije postavivši nove uslove vezane za budućnost renomiranog Opelovog istraživačkog centra, zbog čega je odložen prvi važan korak u procesu preuzimanja od strane francuskog „Pežoa“.

Izvor blizak zaposlenima u Opelu rekao je agenciji „Frans pres“ da još uvek postoje nerešena pitanja o kojima radnici i menadžeri Opela treba da pregovaraju sa matičnom američkom kompanijom „Dženeral Motors“ (GM), ističući da se ne radi o razgovoru konfrontiranih strana.

Pošto je godinama beležio gubitke u svom evropskom preduzeću, Dženeral Motors je u martu ugovorio prodaju Opela francuskoj automobilskoj grupi „Pežo-Sitroen PSA“. Međutim, opelovi radnici u glavnoj fabrici u Riselshajmu u blizini Frankfurta, insistiraju da novi vlasnici u narednim godinama poštuju garancije o platama i radnim mestima, koje su zaposleni imali pod vlasništvom GM-a, pre nego što se nastavi procedura preuzimanja.

Prilikom posete Nemačkoj u aprilu, šef PSA Karlos Tavares je izjavio da će sva radna mesta i plate u Opelu biti zadržani, a da bi se to ostvarilo svi pregovori o kolektivnom ugovoru nemačkih radnika treba preneti na novo pravno lice „Opel Automobile GmbH“. Čak i nakon tog prenosa, PSA i dalje neće preuzeti kontrolu nad kompanijom.

U ovonedeljnim pregovorima tačka spoticanja je budućnost oko 7.700 radnika u Opelovom Centru za istraživanje i razvoj u Riselshajmu, koji dizajnira motore i nove modele automobila. Zaposleni neće odustati od zahteva sve dok PSA ne prihvati prethodne garancije GM-a o nastavku rada istraživačke jedinice u naredne tri godine, piše „Algemajne Cajtung“.

Planom kupovine Opela i „Vokshola“, britanske filijale GM-a, za 1,3 milijarde eura, PSA bi postao drugi najveći evropski proizvođač automobila posle „Folksvagena“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор