GIZ donirao Kuršumliji opremu za reciklažu

Predstavnici nemačke Organizacije za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) uručili su opremu za reciklažu gradsko-komunalnom preduzeću „Toplica“ iz Kuršumlije.

Po rečima Nebojše Jovića, zamenika predsednika Opštine Kuršumlija, sa tom opremom će već na proleće biti formirano šest reciklažnih ostrva u naseljima, kako bi građani imali mogućnost selektovanja otpada, čime će se omogućiti čuvanje životne sredine.

– Kuršumlija nastoji da postane turistička regija, sa bogatim prirodnim potencijalima, ali bez kulture ponašanja u odlaganja otpada i čistoće grada to nije moguće. Predstoji nam osnivanje reciklažnog dvorišta, potom uvođenje komunalnog kompostiranja, a kasnije i izgradnja postrojenja za proizvodnju bio-gasa – objasnio je Jović.

On je dodao da je Kuršumlija jedna od pet opština u Srbiji koje učestvuju u projektu „Upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštinama – IMPACT“, zahvaljujući čemu je prošle godine putem donacije grad dobio opremu za sakupljanje reciklažnog otpada, vrednu oko 2 miliona dinara.

– Radi se o nabavci mini linije za separaciju otpada, 30 kompostera za biološki otpad, 30 kontejnera za plastiku, staklo, papir i karton, i 200 kanti za sakupljanje otpada u školama i domaćinstvima. Naše komunalno preduzeće već ima presu za baliranje sekundarnih sirovina i posebno vozilo za sakupljanje samo otpada za reciklažu – kaže Jović.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор