Šabac postavio kontejnere za reciklažu

made-in-germany-rs-reciklaza-elektro-uredjaja

U Šapcu su odnedavno na 15 prometnih mesta postavljeni kontejneri za prikupljanje papira, tekstila i plastike. Pošto se u gradu dnevno prikupi 90 tona raznog otpada, očekuje se da će znatan deo sada završavati kao sirovina.

Inače, smeće se iz Šapca odvozi na regionalnu deponiju u Sremsku Mitrovicu, pa bi priprema otpada za reciklažu trebalo da smanji i troškove deponovavanja. Ujedno ovo je i prvi korak Grada Šapca ka racionalnijem postupanju sa otpadom koji se neiskorišten baca u smeće. Želja lokalne samouprave jeste da se podrži reciklažna industrija, posebno u privatnom sektoru. Ova vrsta posla danas se u razvijenom svetu smatra za veoma profitabilnu, jer se u razvijenim zemljama čak 70 posto otpada i smeća reciklira.

Učesnici u ovom projektu su „Zeleni razvojni centar“ iz Sremske Mitrovice, Udruženje građana „EKOS“ Šabac, JKP „Stari grad“ i Grad Šabac. U gradskoj upravi najavljuju da još veći priliv smeća očekuju od jeseni kada će iz okolnih sela početi organizovano odnošenje otpada, prenosi „Danas“.

U naporima za očuvanje životne sredine ovog dela Srbije najviše je učestvovala Evropska unija (EU) koja je sa oko sedam miliona eura finansirala izgradnju regionalne deponije u Sremskoj Mitrovici. Šabačka deponija na „Dudari“ nikada nije dobila upotrebnu dozvolu, niti je postavljena preko potrebna folija na njenom dnu. Bez ikakve selekcije otpada i reciklaže, deponija koja se prostire na tridesetak hektara bila je napunjena za samo četvrt veka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор