Nemački recikliri prinuđeni da uvoze otpad

made-in-germany-rs-reciklaza-kanta

Nemački građani toliko predano recikliraju svoje smeće, da su u tome čak i preterali, što, međutim, jasno pokazuje kako otpad jedne zemlje može predstavljati i te kakvo bogatstvo za ekonomiju druge zemlje.

Naime, visoka stopa recikliranja otpada u Nemačkoj, koja trenutno reciklira oko 65 procenata svog odbačenog smeća, u kombinaciji sa smanjenjem populacije, predstavlja veliki gubitak za Termoelektrane koje smeće pretvaraju u energiju, jer im na godišnjem nivou zafali čak nekoliko miliona tona otpada. Kako bi smanjili gubitke, nekolicina takvih elektrana počela je da uvozi đubre iz susednih država, kao što su Italija, Velika Britanija, Irska i Švajcarska.

Nemačka, međutim, nije ni prva ni jedina zemlja uvoznik otpada, jer to čini i Švedska koja na ovaj način obezbeđuje struju za stanovnike koji manje troše, a više recikliraju. Švedska je 2014. godine uvezla 800.000 tona otpada i na taj način osigurala grejanje za 260.000 građana.

Elektrane koje otpad pretvaraju u energiju danas su daleko odmakle od prvobitnih toksičnih postrojenja. One su sada opremljene različitim filterima koji zadržavaju zagađivače poput žive i olova, te nakon što gotovo u potpunosti očiste smeće, pretvaraju ga u energiju, usput smanjujući i procenat metana u atmosferi, kojeg bi nespaljeni otpad proizveo da je ostao na deponiji, piše „Fortune“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор