Etihadu i Er Berlinu dozvoljeni „kod šer“ letovi

made-in-germany-rs-air-berlin-logo

Nemačko ministarstvo saobraćaja dalo je privremenu dozvolu aviokompanijama „Etihad ervejz“ i „Er Berlin“ za nastavak zajedničke saradnje na kod šer letovima, nakon što je avioprevoznik iz Abu Dabija prethodno podneo zahtev za dobijanje takve dozvole.

U saopštenju Nemačke Vlade kaže se da dve aviokompanije mogu nastaviti sa saradnjom do 15. januara, uprkos sporu između Nemačke i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) oko prava u aviosaobraćaju, piše američki list „Volstrit Džurnal“.

Ovakva odluka je usledila nakon što je Etihad, koji poseduje 29 posto akcija Er Berlina, saopštio da mu je Upravni sud u Braunšvajgu odobrio nastavak „kod šer“ letova na 29 destinacija koje uključuju Evropu, SAD i Ujedinjene Arapske Emirate.

Pošto vlada u Berlinu nije uspela da donese pravovremenu odluku o „kod šer“ letovima dve aviokompanije na određene destinacije, Etihad ervejz je juče podneo zahtev za „dobijanje privremene dozvole za zaštitu svojih kod-šer letova sa Er Berlinom“. Etihad je, pri tom, poručio da ne može više da čeka na odluku nemačke vlade i njeno „zeleno svetlo“, pošto predstojeći zimski raspored letenja stupa na snagu u nedelju i traje do marta meseca naredne godine, prenosi agencija „Frans pres“.

Pre dva dana nemačko ministarstvo saobraćaja je saopštilo da sporazum između Nemačke i UAE ne podrazumeva i „blanko“ autorizaciju kod-šer letova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор