Na mesto „Džermanvingsa“ stigao „Jurovings“

made-in-germany-rs-germanwings

Sa početkom zimskog reda letenja, odnosno od preključe, ugašena je nemačka aviokompanija „Germanvings“, a njeno mesto zauzeo je takođe jeftin avioprevoznik, kompanija „Eurovings“.

Nemački mediji javljaju da novi izazovi stoje pred kompanijom Jurovings, koja putnicima nudi mogućnost jeftinog leta i ka dalekim destinacijama u Americi, Indiji i Africi. Kako se najavljuje, putnici će sa aerodroma Keln/Bon moći da lete za Dubai po ceni od 99 eura, a za Bankok po ceni od 199 eura u jednom pravcu.

U skladu sa poslovnim planom, avioni „Jurovingsa“ će sa pilotima nemačko-turske firme „SunExpres“, leteti od novembra sa aerodroma Keln/Bon za Bankok, Dubai i Karibik, a od maja iduće godine i za Mauricijus, prenosi agencija „Tanjug“.

Sindikati su kritikovali radne ugovore nove kompanije, po kojima bi jedan kopilot „Jurovingsa“ trebalo da ima startnu godišnju zaradu od 44.000 eura, dok za razliku od njega kopilot „Lufthanze“ od prvog radnog dana zarađuje najmanje 62.000 eura godišnje.

Međutim, ovakvim poslovnim konceptom „Lufthanza“ će preko „Jurovingsa“ moći da uđe u tržišnu trku sa drugim jeftinim kompanijama, kao što su „Rajan-er“ ili „Vizer“, ukazuju nemački mediji i dodaju da će ime „Džermanvings“, „ćerke-firme“ nemačke „Lufthanze“ zauvek ostati povezano sa tragedijom od 24. marta ove godine kada je kopilot Andrej Lubic namerno srušio avion iznad francuskih Alpa i tom prilikom usmrtio 150 ljudi.

Šef „Lufthanze“ Karster Špor, koji je povodom nesreće „Džermanvingsa“ bio na udaru kritike, pre svega zbog niskih suma obeštećenja porodicama žrtava, najavio je da se na „Jurovings“ prelazi iz finansijkih razloga, pri tom pozitivno komentarišući „Džermanvings“ kao jednu „uspešnu priču“.

Kompanija „Jurovings“ je formirana još 1993. godine, ali je tek od 2001. godine postala „ćerka-firma“ „Lufthanze“, podsećaju mediji i ukazuju da se u pozadini ovih promena nalazi novac, zbog čega će se štedeti na osoblju koje neće imati iste uslove rada i zarada kao u „Lufthanzi“.

Sa svih internet i štampanih prezentacija ime „Džermanvings“ će nestati tek u januaru naredne godine, a putnicima je ostavljen period za navikavanje, tako da će do polovine januara svoje karte moći da rezervišu preko sajta www.germanwings.com/Eurowings, a tek potom preko www.eurowings.com.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор