Srpske cementare godišnje spale 60.000 t otpada

Srpski proizvođači cementa godišnje koprocesuiraju oko 60.000 tona otpada, koji koriste kao izvor energije, rečeno je na stručnoj radionici udruženja Cementna industrija Srbije (CIS) i Instituta za standardizaciju Srbije (ISS) na temu „Čvrst komunalni otpad – energija iz otpada“.

Direktorka udruženja CIS Dejana Milinković je tom prilikom navela da cementare u Srbiji u toku godine iskoriste još oko 320.000 tona otpada kao zamenu za prirodne sirovine. Ona je istakla da je cementna industrija Srbije u prethodnom periodu dala značajan doprinos u zbrinjavanju čvrstog komunalnog otpada.

– Cementare su spremne, da poput razvijenih zemalja EU, učine svoje kapacitete raspoloživim za tretman značajnih količina različitih vrsta otpada na siguran, bezbedan i kontrolisan način, bez negativnih posledica po životnu sredinu – poručila je Milinkovićeva.

Učesnici radionice su se složili da otpad predstavlja prvenstveno komunalno-zdravstveni problem, pa tek onda resurs, zbog čega problem treba rešiti, a resurs iskoristiti, prenosi agencija „Tanjug“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор