Srbija počinje da koristi pepeo u gradnji puteva

U Vladi Srbije juče je potpisan prvi ugovor o donaciji Elektroprivrede Srbije (EPS) 3.630 tona pepela koji će biti iskorišćen za izgradnju autoputa na Koridoru 11 između Beograda i Čačka.

Obraćajući se na skupštini udruženja „ECOBA“, održanoj u Beogradu, ministar energetike Aleksandar Antić je istakao da je vlada zajedno sa EPS-om u proteklih nekoliko godina napravila pionirske korake da pepeo postane sirovina, sa ciljem da se iz negativnog ciklusa zagađivanja uđe u pozitivan ciklus korišćenja pepela.

– Vlada je 2015. godine donela uredbu kojom se definišu načini korišćenja pepela. Na deponijama ima oko 200 miliona tona pepela, a godišnje se proizvede dodatnih šest miliona tona. Drago nam je što se sastanak udruženja ECOBA održava u Beogradu, jer će pomoći Srbiji da uhvati korak sa svetom, usvoji nove mehanizme i nauči kako da komercijalizuje velike količine pepela koje poseduje – rekao je Antić, a prenosi agencija „Tanjug“.

Po rečima vršioca dužnosti direktora EPS-a Milorada Grčića, EPS za osnovnu delatnost ima proizvodnju električne energije, ali njena proizvodnja je 70 posto iz uglja, i zato je toliko pepela na deponijama.

– Od 2015. godine do danas EPS i nadležno ministarstvo su uspeli da dogovore korišćenje pepela iz dve termoelektrane, što je veliki napredak. Srbija nije dovoljno veliko tržište za količine pepela koje imamo i zato smo počeli izgradnju luke na Dunavu, što je važno za rečnu komunikaciju u budućem transportu pepela – objasnio je Grčić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор