Kako iskoristiti 50 geotermalnih izvora u Vojvodini?

Iako je na 50 lokacija u Vojvodini moguće pristupiti iskorišćavanju potencijala geotermalnih izvora, kako za grejanje objekata, tako i za izgradnju banja i lečilišta, dragocena voda nesmetano otiče, jer je i dalje niko ne koristi.

Nedavna naučna studija beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta je pokazala da bi Srbija mogla da zameni čak jednu trećinu energije potrošene na grejanje, ukoliko bi iskoristila samo 10% svojih geotermalnih potencijala.

Temperatura geotermalnih voda na području Vojvodine se kreće od 25 do 80 stepeni celzijusa, a korist od tako velikog prirodnog potencijala mogu imati kako građani, tako i sama država, preko razvoja zdravstvenog turizma.

– Ceo koncept nije zamišljen tako da sada svuda otvaramo neke ogromne banje. Zapravo, svaka lekovita pojava, koju je naš fakultet sa Medicinskim fakultetom determinisao može biti ili javna česma ili javno kupatilo, velnes i spa, ili sportsko-rekreativni centar, ili na kraju krajeva, specijalna bolnica – kaže za RTS profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Dejan Milenić.

Odluke u koje projekte će se ulagati donose lokalne zajednice na čijoj se teritoriji nalaze topli izvori, a rezultati naučnih istraživanja u oblasti geotermalnih resursa dostupni su svima, pa i investitorima.

– Na lokalnim samoupravama je da odrede model ulaganja, da li će to biti direktne investicije, koncesije ili privatno-javna partnerstva. Ovo je prvi korak, a drugi je da predlog uputimo prema svetskoj, a prevashodno domaćoj investicionoj javnosti – kaže Ivan Đoković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Geotermalni izvori bi potencijalno mogli da obezbede i veliku energetsku uštedu u odnosu na gas ili ugalj. Pojedinačne zgrade taj potencijal već koriste, a Bogatić će biti prva opština čija će toplana koristiti bogate mačvanske termalne izvore. Sudeći prema najavama, slični projekti se premaju i za druge gradove.

– Pored toplotne, treba napomenuti da smo počeli sa projektima za proizvodnju i električne energije i to je zapravo naredna faza. Dakle, jako je puno bivših ugašenih vulkana koji su i dalje vreli u podzemlju, a koji mogu davati temperature podzemnim vodama i preko 100 stepeni – dodaje profesor Milenić.

Još jedan projekat, koji stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta realizuju u saradnji sa francuskim kolegama, trebalo bi da bude završen do juna, a pokazaće pet najperspektivnijih lokacija u Srbiji za korišćenje geotermalne energije za proizvodnju struje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор