Novi Pazar ima najveće geotermalne potencijale

made-in-germany-rs-geotermalna-energija

Srpski grad sa najvećim geotermalnim potencijalima je Novi Pazar, pokazali su rezultati naučne Studije beogradskog Rudarsko – geološkog fakulteta o mogućnosti višenamenskog korišćenja podzemnih voda na teritoriji ovog grada.

Kako je objavljeno na sajtu grada, Studija je u Novom Pazaru prezentovana stručnoj javnosti, predstavnicima lokalne samouprave sa gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem na čelu, ambasadoru Kuvajta u Srbiji Jusufu Abdulu Samedu i gostima iz Turske, prenosi “eKapija”.

S obzirom da je zainteresovanost za resurse podzemnih voda naglo porasla u poslednje vreme, rezultati Studije Rudarsko – geološkog fakulteta po kojima je Novi Pazar grad sa najvećim geotermalnim potencijalima u Srbiji, od izuzetnog su značaja.

– Ono što mi vidimo u Novopazarskoj i Rajčinovića banji zapravo je samo indikator pravih temperatura podzemnih voda koje se nalaze u dubini na teritoriji grada Novog Pazara. Naša preporuka je da bi se sa tim istraživanjima trebalo nastaviti – naglasio je glavni autor Studije o mogućnosti višenamenskog korišćenja podzemnih voda na teritoriji Novog Pazara prof dr Dejan Milenić.

Poput projekta “Beograda na vodi”, prema rezultatima ove naučne Studije, takav projekat se može realizovati i u Novom Pazaru, ali na toploj vodi, što po mišljenju gradonačelnika Meha Mahmutovića, može biti primamljivo za velike investitore, u prvom redu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Mahmutović smatra da bi se na taj način “Novi Pazar mogao razviti do neslućenih razmera”.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор